Pondělí 21. září 2020
Svátek slaví Matouš, zítra Darina
Jasno 23°C

Upečte ty nejlepší medovníčky! Víme, jak na to.

25. listopadu 2012 | 07:00

Na přípravu oblíbených medových perníčků je právě teď ten nejlepší čas. Nezapomeňte je upéct v dostatečném předstihu, aby se stihly do Vánoc rozležet.

 

Nejen, že božsky chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen nebo věnec. Když před vložením do trouby uděláte do perníčků malou dírku (např. kulatým vykrajovátkem), získáte voňavé ozdoby na vánoční stromek. Upečte si podle nás neuvěřitelně vláčné kousky.

Medovníčky jako od babičky
Doba přípravy: 15 minut
Doba odležení: 1 den
Doba pečení: 12 minut

Budete potřebovat
(na 45 až 50 kusů):
400 g hladké mouky
2 až 3 lžičky perníkového koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz)
145 g moučkového cukru
50 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
na polevu:
300 g moučkového cukru
2 bílky
2 lžičky citronové šťávy

Postup:
Hladkou mouku společně s moučkovým cukrem prosejte na vál, přidejte mleté koření, vejce, med a změklé, na kousky nakrájené máslo. Ručně vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte do lednice do druhého dne odležet.
Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujte různé tvary. Perníčky ukládejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi 12 minut.
Upečené perníčky nechte vychladnout a ozdobte cukrovou polevou podle vlastní fantazie. Polevu připravíte tak, že utřete bílky s prosátým cukrem a po kapkách přidáte citronovou šťávu. Míchejte, dokud nebudete mít hladkou a lesklou polevu.

Holandské listové řezy se smetanovým krémem

Autor: sim