Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tomáš Hanák: Chci to tu důstojně "doklepat"

22. listopadu 2012 | 08:00

Charismatického herce se sametovým hlasem Tomáše Hanáka (55) jsme potkali na křtu knihy s prozaickým názvem Příběhy ve znamení touhy, jejímž je spoluautorem. A o jeho "touhách" byl i celý náš rozhovor.

Co ve vás slovo "touha" evokuje?

Já jsem romantik. Wabi Daněk, tramping, západy slunce... Takže touha, kdybych to měl třeba nakreslit, tak to bude opravdu horizont za soumraku a já jdoucí po cestě někam do dáli... To je moje touha. Netoužím po tom mít zimoviště a tam být zašitý. Možná to zní "nablble", ale zkrátka dálky volají...

Po čem jste kdy v životě toužil?

Těch mých tužeb byla samozřejmě spousta, ale během života jich bylo stále méně a méně. Byly to samozřejmě nějaké ty mladické touhy v dospívání. To zakázané ovoce. Holky, pivo, alkohol... Ale pak jich ubývalo a ubývalo a vlastně až tady mě napadlo, jestli je vůbec tak špatné už v určitém věku touhy nemít a být spokojený s tím, co člověk má. Myslím si, že není nezbytně nutné mít stále nějakou touhu. I když touha může být i to, že člověk chce žít zdánlivě všední život, který ale vůbec nemusí být všední a fádní. Touha zkrátka může mít mnoho podob.

A vaše největší životní touha?

Nevzpomínám si, že bych se někdy sžíral jakoukoliv touhou, když ovšem pominu vzplanutí, lásky a zbystřené smysly, kdy člověk slyší a vnímá doslova jako netopýr a je to fantastické. Nikdy jsem například netoužil navštívit nějakou zemi. Samozřejmě, chtěl jsem se někam podívat, nikdy to ale nemělo tenhle hyperemoční nádech. Jestli po něčem toužím, tak po tom, abych to tady nějak důstojně "doklepal" a děti se nemusely stydět za to, co papínek dělal.

Blíží se Vánoce, netoužíte třeba po nějakém krásném dárku?

Teď zcela vážně! Já toužím po tom, aby se Vánoce v té podobě, v jaké je teď zažíváme, normálně zrušily. Protože pro mě je to naprosto absurdní záležitost. Čert vem konzum, ale tenhleten "běs", který všichni prožíváme, tak to přece nikdy nemělo být. Vánoce byly o tom, že lidé na sebě měli víc času, dobře se najedli, společně šli na příjemnou procházku...

Jak tedy vypadají vánoční svátky ve vaší rodině?

Moje žena má Vánoce strašně ráda. Pokaždé krásně vyzdobí dům a postará se o všechny dárky, protože já už to jednoznačně sabotuji. Máme kvůli tomu občas konflikty, i když nejsou nijak vážné. Já už jí ale ve svém věku skutečně musím upřímně říct: "Milá ženo! Nechtěj to po mně!". Jdu se pak někam projít, abych byl daleko od všeho toho "běsu".

A co Štědrý večer?

Nesnesl bych, aby mi na Štědrý večer někdo v zábavném pořadu z televize zpíval koledy, to je tak téma na besídku divadla Sklep. Jistě, třpyt a jiskry v dětských očích, když dostanou dárek, je krásná věc. Jiná věc je ovšem to, že to dítě rozhodně nemuselo dostat deset hraček vylisovaných v Číně, aby bylo šťastné. O tom přece tenhle večer není.

Charismatického herce Tomáše Hanáka známe především díky legendárnímu divadlu Sklep.
Autor: profimedia.cz

Video se připravuje ...