Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Petr Janda (70): Kdybych se nestyděl, budu mít další dítě

4. června 2012 | 06:13

ROZHOVOR: Bard naší rockové scény Petr Janda (70) se stal nedávno opět otcem. V neděli 27. 5. 2012 přivítal na svět dceru Rozárku. Letos ovšem neslaví zdaleka jen dalšího potomka, ale 2. května mu bylo 70, a navíc jeho Olympic nás "jasná zpráva" baví už neuvěřitelných 50 let!

Čerstvého tatínka jsme aktuálně vyzpovídali na posledním z úžasné série komorních koncertů v Malostranské besedě v Praze.

Právě se vám narodila čtvrtá dcera Rozárka, jak se cítíte?

Úplně se vznáším, protože to bylo fakt krásný. Mám pocit, že až v tomhle věku člověk pochopí, ten tok života a všechny souvislosti. Vlastně se mu najednou otevře to, o čem v pětadvaceti nemá vůbec představu, všechny ty emoce. Prostě jsem toho plnej, a kdybych se nestyděl, tak do toho půjdu klidně znovu.

Proč by ne, třeba vaše žena Alice, by nebyla proti. Jak se cítí nyní, po porodu?

Naprosto senzačně, lépe než poprvé. První porod byl prý o hodně obtížnější. Rozárka byla „venku“ za dvě a půl hodiny. Už jsem ji i pořádně oslavil a ještě stále slavím.

S Alicí máte už dcerku Anežku, které budou tři roky.  Jak jste ji připravili na příchod sestřičky?

Byla zvědavá, tak jsme jí všechno ukazovali. Že je miminko v bříšku, a když byly znát pohyby, tak aby je také vnímala, všechno jí to zajímalo. Snažili jsme se jí vysvětlit, že se jí narodí další sestřička, aby neměla pak problém. Ale v porodnici, když už bylo po všem, sahala pořád Alici na bříško: „Maminko kde je Rozárka…“ Tak jsme jí ukazovali, že už se narodila, ale ona to nějak nedokázala pochopit…

Máte teď tedy čtyři dcery, vlastně od dospělé ženy Marty (38) po právě narozené miminko, jak to osobně prožíváte?

Těším se, až budu se všemi svými dcerami trávit společný čas, vážně! Všechny mi dělají jen radost. Třeba druhá Eliška zrovna odmaturovala na gymnáziu a musím se pochlubit, měla samé jedničky. Teď bude dělat zkoušky na vysokou, ale ještě není rozhodnutá, co přesně bude dělat.  Nechci ji do ničeho tlačit.

Vím, že jí zajímala filmová produkce, nebo jste ji učil hrát na kytaru…

To už dávno není pravda, kytara je historie, to jí nechytlo. Zkouší buď anglistiku, nebo biochemii, ale je to opravdu na ní. Chci, aby dělala to, co ji bude bavit.

V hudební branži vás alespoň velmi úspěšně následuje první dcera Marta.

Co víc říct. Vidíte, že je skvělá a jsem rád, že se prosadila bez mojí pomoci. Marta dokázala, že opravdu umí.

Video se připravuje ...
Olympic v Malostranské besedě, Praha • VIDEO: Blanka Konrádová, Lenka Chvostová

Letos slavíte několik výročí, kromě vašich významných narozenin i kulatiny skupiny Olympic, jak budou vypadat další oslavy?

V listopadu vypukne velké turné sedmi koncertů, které vyvrcholí počátkem prosince v pražské O2 Areně. A bude to fakt bombastický, protože to bude se i symfonickým orchestrem, prostě tak, jak má turné k výročí vypadat.
Na Slovensku pak bude turné pokračovat v dubnu dalšího roku.

Jak ale vypadaly vaše sedmdesátiny, oslava také byla podle ohlasů velkolepá.

Ano, slavili jsme 2. května v luxusní restauraci na Václaváku. Spousta kamarádů, velká oslava, ale nemám potřebu to víc prezentovat. Jsem rád, že to proběhlo v pohodě, a že to stihla i Alice s Rozárkou v bříšku, když ještě nebyla úplně na „rozsypání“…

Autor: Blanka Konrádová
Video se připravuje ...