Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Netradiční recepty: Salátové proměny

23. prosince 2009 | 11:00

Na sváteční tabuli saláty rozhodně nesmí chybět. Připravte je podle našich neotřelých receptů a uvidíte, že celá rodina bude nadšená.

Exotický s patáty

.
Autor: archiv Hellmann’s

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 mango
- 1 pomeranč
- 200 g ananasu
- 2 patáty (nebo 2 větší brambory)
- 1 žlutou papriku
- 100 g sterilované kukuřice
- 2 lžíce majonézy
- balzamikový ocet
- sečuánský pepř, sůl, cukr
- 1 čekankový puk
- čerstvé bylinky

Postup:
Ovoce oloupejte a nakrájejte na nudličky. Patáty oloupejte, uvařte a rovněž nakrájejte na nudličky. Papriku spařte, stáhněte slupku a dužninu nakrájejte na drobné kostky. Nakrájené ovoce, patáty a papriku lehce promíchejte, přidejte scezenou kukuřici a smíchejte s dresinkem, který připravíte smícháním majonézy s balzamikovým octem a kořením. Salát servírujte s čekankovými listy a s bylinkami.

Bramborový s kozím sýrem

.
Autor: archiv Hellmann’s

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 400 g červených brambor
- 4 plátky slaniny
- svazek jarní cibulky
- 3 lžíce bílého balzamikového octa
- 10 ml olivového oleje
- sůl, pepř
- 2 lžíce majonézy Hellmann’s Light
- 80 g kozího sýra

Postup:
Brambory omyjte, uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na kostky. Nakrájenou slaninu osmahněte. Cibulku nakrájejte na tenká kolečka. Do mísy nalijte olivový olej a ocet, přidejte majonézu, osolte, opepřete a vymíchejte na hladkou emulzi. Zlehka ji promíchejte s bramborami, slaninou, cibulkou a kozím sýrem.

Bramborový s lusky cukrového hrášku

.
Autor: archiv Hellmann’s

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 200 g lusků cukrového hrášku
- 100 g brambor
- 1 červenou papriku
- 250 g cherry rajčátek
- 4 listy hlávkového nebo dubového salátu
- 5 listů salátu lollo biondo
- 60 g potočnice
- parmazán na ozdobu
- na česnekové krutony:
- 3 plátky ciabatty
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku

na dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci majonézy
- 1 lžíci zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- 15 g hnědého cukru
- drcený pepř

Postup:
Lusky, brambory, papriku a rajčátka nakrájejte na kousky, saláty omyjte, nechte okapat a natrhejte, poté vše promíchejte. Plátky ciabatty nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte olivový olej s prolisovaným česnekem, přidejte ciabattu a opečte dozlatova. Opečenou ciabattu položte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Suroviny na dresink šlehejte asi dvě minuty elektrickým šlehačem. Před podáváním nalijte hotový dresink na směs zeleniny a posypejte česnekovými krutony a hoblinkami parmazánu.

S červenou řepou a ovocem

.
Autor: archiv Hellmann’s

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 200 g červené řepy
- 1 kávovou lžičku lesního medu
- 20 ml balzamikového octa
- 60 g brambor
- 60 g pomerančů
- 60 g grepů
- 50 g gorgonzoly
- 10 g směsi ořechů
- 1 lžíci majonézy
- 10 ml mléka
- hrst rokety
- hrstku řeřichy
- sůl
- čerstvou mátu

Postup:
Červenou řepu nakrájejte na tenké plátky a nechte asi čtyři hodiny marinovat v medu svařeném s balzamikovým octem. Brambory uvařte a nakrájejte na tenké nudličky. Pomeranč a grep nakrájejte na plátky, gorgonzolu na kostky. Ořechy opražte na sucho na pánvi. Majonézu smíchejte s mlékem. Řepu, brambory, ovoce, gorgonzolu a ořechy lehce promíchejte, přidejte roketu a řeřichu a zalijte majonézovým dresinkem. Dochuťte solí a ozdobte mátou.

Autor: připravila: lap