Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tradiční i netradiční vánoční recepty

23. prosince 2009 | 17:57

Už za pár dní se rozsvítí svíčky na vánočních stromcích a všichni zasedneme ke štědrovečerní večeři. Každá rodina většinou dodržuje své vlastní tradice, vánoční menu se dědí z generace na generaci. Co to zkusit letos jinak?

Připravili jsme pro vás tradiční i netradiční recepty na vánoční tabuli, nechte se inspirovat a zkuste improvizovat. Dobrou chuť!

Bramborové saláty tradičně netradičně

Klasický salát s majonézou

Suroviny pro 4 osoby: 550 g brambor, 150 g majonézy, sklenice kyselých okurek, kousek mrkve a celeru, 1 malá cibule, 1 malé jablko, lžička cukru, ocet, mletý pepř, sůl, lžička hořčice.

Postup: Brambory uvařte ve slupce, nejlépe den předem. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na kostičky nakrájejte i okurky, mrkev, celer, cibuli a jablko. Připravte si v misce zálivku z majonézy octa, hořčice, soli, pepře a cukru. Zálivku nalijte na směs brambor a zeleniny a dobře promíchejte.

Nechte v lednici uležet několik hodin.

Tradiční salát se šunkou

Bramborový salát se šunkou
Autor: Bramborová kuchařka (Výběr)

Suroviny pro 4 osoby: 4 vejce, 750 g brambor, 4 celerové řapíky, 1 zelená paprika, 1 cibule, 200 g vařené šunky, 1 hrst vypeckovaných černých oliv, několik listů římského salátu.

Zálivka: 5 malých kyselých okurek, 1 lžíce naložených kaparů, 200 ml majonézy, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř.

Postup: Vejce uvařte natvrdo, rychle ponořte do studené vody, nechte je vychladnout a oloupejte. Tři vejce nasekejte nadrobno, čtvrté nakrájejte na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Potom přiveďte vodu k varu a brambory v ní vařte asi 15 minut doměkka. Pak brambory sceďte a nechte krátce vyjít páru. Zeleninu nakrájejte na malé kousky, cibuli jemně nasekejte a šunku nakrájejte na drobné kostičky. Na zálivku nadrobno nakrájejte kyselé okurky a kapary. V míse dobře promíchejte majonézu, hořčici, okurky a kapary, případně přilijte trochu okurkového nálevu. Dochuťte solí a pepřem.

Brambory, šunku, všechnu zeleninu, vejce a olivy přidejte k zálivce a všechno promíchejte. Mísu vyložte salátovými listy a upravte na ni bramborový salát. Povrch ozdobte plátky vejce.

Ruský bramborový salát

456451:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: 2 vejce, 500 g brambor, 2 mrkve, 1 červená paprika, 150 g mražených fazolových lusků, 150 g mraženého hrášku, 250 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce naložených kaparů, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky.

Majonéza: 1 čerstvý žloutek, na špičku nože hořčice a sůl, 125 ml slunečnicového oleje, 1–2 lžíce citronové šťávy, čerstvě umletý černý pepř.

Postup: Vejce uvařte natvrdo, vychladlá rozkrájejte na osminky. Brambory, mrkev a papriku nakrájejte na malé kostičky. Fazolové lusky a hrášek nechte rozmrazit. Do vařícího vývaru dejte brambory, mrkev a fazolové lusky, přikryjte a nechte asi 10 minut vařit. Přidejte papriku a hrášek a vařte ještě dalších 5 minut. Pak všechno sceďte, nechte okapat, vychladnout a vysypte do velké mísy, přidejte kapary bez nálevu.

Majonéza: Aby se majonéza nesrazila, měly by být všechny přísady zahřáté na pokojovou teplotu. Žloutek, hořčici a špetku soli ušlehejte ručním šlehačem. Postupně přilévejte tenkým praménkem olej a zašlehávejte do masy, až se vytvoří hustá majonéza. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, vmíchejte 2–3 lžíce nálevu z kaparů. Majonézu promíchejte s brambory a zeleninou, přikryjte a nechte hodinu vychladit. Před podáváním salát ještě dochuťte, posypejte petrželkou a ozdobte například plátky citronu.

Švýcarský bramborový salát

Suroviny pro 4 osoby: 400 g vařených a vychladlých brambor, 100 g sladkokyselých sterilovaných okurek, 40 g cibule, 100 g tvrdého sýra typu ementál, pažitka, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce oleje, 1 lžička hořčice, půl lžíce octa, špetka cukru, sůl, mletý pepř.

Postup: Uvařené brambory, okurky, cibuli a pažitku velice jemně nakrájejte a nahrubo nastrouhejte sýr, potom vše smíchejte. Zbytek ingrediencí ušlehejte do hladké hmoty, přidejte do brambor a celou směs promíchejte a dochuťte. Před podáváním nechte salát vychladit a odležet.

Obměna: Můžete také přidat na malé kousky nakrájený trvanlivý salám.

Salát s tuňákem

Suroviny pro 4 osoby: 4 vejce, 500 g malých nových brambor, 200 g mraženého hrášku, 2 plechovky tuňáka v oleji, 2 mrkve, 1 lžíce nadrobno nasekané pažitky. Citronová majonéza: 200 ml majonézy, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř.

Postup: Natvrdo vařená vychladlá vejce oloupejte a nakrájejte na osminky. Brambory umyjte a ve slupce vařte 20–25 minut doměkka. Pět minut před skončením doby vaření k nim přidejte hrášek. Brambory i hrášek sceďte, brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Tuňáka nechte dobře okapat, olej dejte stranou. Vidličkou rozdělte rybu na kousky. Mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Ve velké míse smíchejte majonézu, olej z tuňáka a citronovou šťávu, osolte a opepřete. Potom k majonéze přidejte brambory, hrášek, kousky tuňáka, mrkev a promíchejte.

Rybí speciality

Vánoční kapr v marinádě

456420:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: 4 porce kapra bez kůže, 1 velký bílý jogurt, 2 vejce, pepř, sůl, lžíce hořčice, půlka citronu, strouhanka, olej na smažení, citron.

Postup: Kapra opláchnete, osušíte a pokapete citronem. Z jogurtu, vajec, pepře a hořčice umícháte marinádu, do které kapra na 24 hodin naložíte. Pak kapra lehce otřete z přebytečné marinády, osolte a obalte ve strouhance. Smažte ihned nejlépe ve fritéze. Potom jednotlivé porce nazdobte kousky citronu.

Pstruh na zelenině

456432:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: 4 pstruzi, šťáva z citronu, sůl, pepř, 4 lžíce mouky, 3 lžíce másla, konzerva sterilované zeleniny, hrášek s kukuřicí a mrkví, 0,25 l bílého vína, 2 lžíce sekané petrželky.

Postup: Čerstvého pstruha omyjete a osušte, pokapte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Obalte v mouce. Na 4 lžících másla opékáme po každé straně 5 minut až dozlatova. Oloupejte cibuli, nasekejte najemno, opečte ji na jedné lžíci másla a přidejte zeleninu. Zalijte bílým vínem a duste asi 5 minut na mírném ohni. Nakonec osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou.

Kapr po židovsku

456425:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: 1 kapr, kelímek smetany na šlehání, křen, mix na ryby, bílé víno, čerstvé žampiony, 1 cibule, olej, sůl, petrželka, 1 citron.

Postup: Cibuli nakrájejte na půlkolečka, žampiony na plátky a křen nastrouhejte najemno. Porce kapra osolte a okořeňte směsí na ryby, obalte v mouce a osmažte na oleji. Ke kaprovi na pánev přidejte cibuli, žampiony a zalijte bílým vínem, posypte křenem a pod pokličkou poduste asi 8 minut. Až ryba změkne přidejte smetanu na šlehání, nechte přejít varem a podávejte.

456437:gallery:true:true

Kapr na černo s mandlemi

456424:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: 2 kg očištěného vykuchaného kapra, sůl, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), 100 g cibule, 150 g másla, 60 g cukru, 100 g citronu, 20 ml octa, 30 g mouky, 30 g strouhaného perníku, divoké koření (nové koření, pepř celý, bobkový list), 50 g švestkových povidel, 30 g rozinek, 30 g mandlí, půl deci červeného vína, 50 g sušených švestek

Postup: Očištěného, vykuchaného a opláchnutého kapra rozdělte a naporcujte. Kusy ryby vložte do osolené vařící vody. Rubu zvolna vařte asi 12 až 14 minut a potom ji vyjměte z vody. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na plátky a osmažte společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Dejte pozor, aby se vám na pánvi nepřichytila. Pak do zeleninového základu přidejte opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijte ocet a procezený vývar z ryb. Vše zahustěte jíškou připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Přidejte strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vařte nejméně hodinu. Povařenou omáčku dochuťte podle chuti solí, červeným vínem, cukrem a proceďte. Přidejte opláchnuté a spařené rozinky a mandle a uvařené, na malé kousky nakrájené sušené švestky. Kapra přelijte omáčkou a servírujte. Zbylou zeleninou dozdobte talíř.

Losos na pomerančích

456434:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: půl lososa (lze použít i již nakrájené fi lety lososa podle počtu strávníků), 4 pomeranče, 2 stroužky česneku, sůl, cukr, hladkou mouku, olej a trochu pomerančového džemu (lze použít i meruňkový).

Postup: Z očištěné filetované půlky lososa připravíte několik řezů, lehce osolte a pocukrujte. Porce dejte do misky a zalijte vymačkanou pomerančovou šťávou, přidejte nasekaný česnek, misku pak zabalte do alobalu a nechte přes noc marinovat. Před smažením porce obalte v mouce a krátce smažte z každé strany. Ozdobte plátkem pomeranče a kopečkem zavařeniny.

Pangasius se zeleninou a olivami

456435:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: 500 g rybích fi letů, 4 rajčata, 2 velké barevné papriky, 3 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 1 dl bílého suchého vína, provensálské koření, černé olivy, sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej.

Postup: Omyté filety lehce zakápněte citronem a nechte chvíli odstát. Potom je ještě osušte, osolte, opepřete a opečte na olivovém oleji. Rajčata spařte, sloupněte a zbavte jadérek. Rybu posypejte provensálským kořením, přidejte vypranou nakrájenou zeleninu, podlijte vínem a duste do změknutí. Na závěr přidejte olivy a společně ještě krátce prohřejte.

Polévky na slavnostní tabuli

Tradiční rybí polévka

456436:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: hlavy z kapra, jikry, mlíčí, 1 cibule, 1 petržel, 2 mrkve, půl celeru, sůl, 4 kuličky nového koření, na špičku nože muškátového květu.

Postup: Hlavy z kapra dejte do hrnce, přidejte veškerou zeleninu (vcelku), sůl, nové koření a asi 2 litry vody. Vařte 45 minut. Vývar přeceďte, z uvařených hlav oberte maso a znovu ho vložte do hrnce k vývaru a povařte. Přidejte muškátový květ, mlíčí a jikry, nakonec zahustěte polévku jíškou z másla a hladké mouky. Podávejte s kousky rohlíku opečenými na másle.

Pravá jihočeská kulajda

456423:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: Hrst hub, 12 brambor, kmín, nové koření, černý pepř, 4 bobkové listy, 2 hrnky smetany, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 4 vejce, kopr.

Postup: Houby a syrové brambory nakrájejte na kousky a společně povařte v osolené vodě, do které jste přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když brambory změknou, přidejte smetanu s moukou, promíchejte a krátce povařte. Kulajdu osolte, okyselte octem a přidejte nasekaný kopr. Do polévky rozklepněte vejce a tři minuty mírným varem povařte, dalších 5 minut nechejte vejce dojít mimo tepelný zdroj.

Kuřecí knedlíčková

456433:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: Čtyři kuřecí stehna, 1 mrkev, 1 cibule, hrst kopru, sůl a pepř. Na knedlíčky: 2 vejce, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce perlivé vody, 50 g drcených macesů nebo strouhanky, půl lžičky soli.

Postup: Kuřecí stehna zalijte ve velkém hrnci asi litrem a půl studené vody, přidejte mrkev, cibuli, sůl a uveďte do varu. Pak plamen stáhněte, aby se vývar jen mírně vařil (můžete ho připravit i den předem, stejně jako knedlíčky). Průběžně odstraňujte bílou pěnu na povrchu. Po 40 minutách vyjměte kuřecí stehna, odstraňte kůži a maso naloupejte na vlákna (dobře to jde pomocí vidličky). Kosti vraťte do hrnce a pomalu vařte ještě hodinu a půl. Na závěr polévku přeceďte a dosolte a opepřete.

Knedlíčky: Vejce, vodu a olej promíchejte, přidejte strouhanku, osolte a propracujte. Zabalte do fólie a uložte zhruba na půl hodiny do chladu, směs pak půjde lépe tvarovat. Udělejte malé knedlíčky a asi pět minut je povařte. Do horkého vývaru vložte maso, vařené knedlíčky a krátce prohřejte. Ozdobte koprem a podávejte.

Drůbeží pečeně na svatého Štěpána

Staročeská kachna s jablky

456454:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: kachna, 3 jablka, sůl, kmín, moučkový cukr.

Postup: Kachnu osolte uvnitř i na povrchu, nechte odležet, pak ji naplňte oloupanými, na dílky pokrájenými jablky. Otvor sešijete nití, na pekáči podlijete trochou vody, posypejte kmínem a pečte. Občas nahlídněte do trouby a kachnu propíchejte masovou vidlicí, zejména na prsou a pod křídly, aby vyteklo sádlo, které odebírejte naběračkou. Při pečení kachnu podlévejte mastnou šťávou a vodou. Z měkké kachny vyndejte jablka, lehce je pocukrujte a na talířích s nimi pečeni obložte.

Pečená svatomartinská husa

456453:gallery:true:true

Suroviny pro 4 osoby: husa, sůl, kmín, horká voda na podlévání, 2 jablka, hrušky a švestky (slívy), snítka levandule.

Postup: 1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Připravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Podlijte ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby. Můžete ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a pár kousků vložit i do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.

2. Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby. Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré, do té doby husu znovu nepodlévejte. Tip: Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.

3.Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova. Trvá to asi 1–1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabte do šťávy a nechte chvíli povařit. Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž patří dušené zelí a knedlíky. Pokud se vám zalíbila verze s ovocem, na posledních dvacet minut pečení přidejte hrušky a švestky. Jako příloha je ideální např. bramborový knedlík.

4. Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.

Krocan s kaštanovou nádivkou

456450:gallery:true:true

Suroviny pro 4 soby: 1 krocan, 175 g másla, 200 g jedlých kaštanů, 200 g bílé veky, 1,5 dl mléka, 2 vejce, petrželka, sůl, muškátový květ, pepř.

Postup: Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Opláchnuté jedlé kaštany nakrojte, uvařte i ve slupce doměkka, pak je vyloupněte a jemně nastrouhejte. Střídku veky pokrájejte na kostičky, pokropte mlékem a nechejte nasáknout. 50 g změklého másla utřete se solí, postupně vmíchejte žloutky, potom usekanou petrželku, muškátový květ, kaštany, potom kostičky veky a nakonec tuhý sníh z bílků. Na prsou krocana uvolněte kůži, do otvoru vložte jednu část nádivky, do dutiny břišní druhou část nádivky. Konec krku přehněte a sešijte nití, dutinu břišní také sešijte. Špičky křídel odsekněte, křídla zaklesněte dozadu, upevněte na ně střed tenkého provázku, překřižte jej přes záda, zachyťte jím nohy a přitiskněte je k tělu. Konec provázku přivažte k biskupu. Krocana vložte (hrudí nahoru) do pekáče s máslem, podlijte trochou vody a vložte do středně vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla zmírněte, krocana obraťte, prsa podložte špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči. Při dopékání krocana opět obraťte. Při pečení krocana přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou, připečenou šťávu seškrábněte z okrajů pekáče, aby šťáva měla pěknou barvu.

Autor: red