Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Štědrovečerní menu s rodinnými recepty Zdeňka Trošky

Zdeněk Troška vánoční svátky příliš nectí. Silvestra dokonce nesnáší!
19. prosince 2009 | 12:00

I když by Zdeněk Troška Vánoce nejraději zaspal, podělil se s námi o několik oblíbených rodinných receptů.

Celý vánoční rozhovor se Zdeňkem Troškou naleznete ZDE.

ŠTĚDROVEČERNÍ MENU Zdeňka Trošky

Rybí polévka maminky Růženky:
Rybí hlavy, jikry a mlíčí a třeba i kousky masa uvaříme v osolené vodě s cibulí, novým kořením, česnekem, bobkáčem a pepřem. Vedle si na másle usmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninu, v dalším uvaříme hrachovou polévku (stačí z pytlíku). Vývar z hlav přecedíme, vařené jikry a mlíčí pokrájíme a vše smícháme s hrachovkou. Přidáme osmaženou zeleninu a vaječnou jíšku. Osolíme, rozmícháme, aby se vytvořily »cucky« a ty vložíme do polévky. Ozdobíme petrželkou a na talíř přisypeme smaženou housku.

Řízky z kapra Haničky Dvořáků ze zámku v Jaroslavicích:

Malé porce kapra pomázneme utřeným česnekem se solí a necháme odležet v ledničce. V misce smícháme hladkou mouku s vegetou, červenou paprikou, drceným kmínem a pepřem a plátky ryby v ní obalíme. Opečeme na oleji. Tudíž bez vajec a strouhanky. Prudce jedlé!

K rybě patří jednoduchý salát, bez majonézy. Takový dělala moje babička:

Vařené brambory nakrájela na kostičky, osolila, opepřila, přidala cibulku, vejce natvrdo a dvě kyselé okurky, polila vodou s octem a cukrem, anebo lákem z okurek a hotovo.

Prudce jedlý dort Jindřišky Kudrlinky z Písku:
Dvě zakysané smetany nebo tři smetanové jogurty rozšleháte s trochou šlehačky a dvěma vanilkovými cukry. Dortovou formu vymáznete máslem a na dno položíte dětské piškoty, na ně vrstvu krému, do něj naskládáte nejrůznější ovoce, čerstvé nebo i kompotované, potřete džemem a zase vrstvou krému, piškotů, ovoce, džemu. Poslední vrstvou je krém, který posypete vanilkovým cukrem, nastrouhanou čokoládou či lžičkou kakaa, granka či hrozinkami. A šup s tím do lednice.

Autor: Blanka Švecová