Středa 6. listopadu 2024
Svátek slaví Liběna, zítra Saskie
Oblačno 9°C

Štědrovečerní menu Zdeňka Pohlreicha

Stědrovečerní menu podle Zdeňka Pohlreicha z Ano, šéfe
23. prosince 2009 | 05:20

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich z pořadu Ano, šéfe! už několikrát dokázal, že je zvyklý bořit zažité tradice. Speciálně pro čtenáře Blesk magazínu připravil nové vánoční menu: uzeného pstruha, filet z candáta a jako dezert sněhové pusinky.

PŘEDKRM

Uzený pstruh s lehkým bramborovým salátem

Uzený pstruh s lehkým bramborovým salátem
Autor: Tomáš Vrbenský

Potřebujete:
100g brambor vařených ve slupce
vyuzeného pstruha
lžíci vinného octu
2 lžíce zakysané smetany
sůl, pepř
nasekanou pažitku
olivový olej extra virgin

Postup:

* Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
* Ve vhodné nádobě k nim přidáme ocet a necháme marinovat cca 15min.
* Ocet slijeme, přidáme zakysanou smetanu, pažitku a dochutíme solí a pepřem.
* Uzeného pstruha vyfiletujeme, zbavíme žeberních kostí a nakrájíme
* Na talíř dáme bramborový salát a naskládáme uzeného pstruha,bay to lahodilo oku.

HLAVNÍ JÍDLO

Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou

Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou
Autor: Tomáš Vrbenský

Potřebujete:
filet z candáta
hladkou mouku
sůl, pepř
40 g másla
1 citron

Na petrželovou omáčku:
1 lžičku sekané šalotky
1 lžíci velkolisté petržele
0,2 suchého bílého vína
4 lžíce smetany
Sůl, pepř

Na šťouchané brambory:
700 g brambor
1 jarní cibuli
svazek pažitky
60g másla
sůl, pepř

Postup:

* Brambory uvaříme v osolené vodě a dobře zcedíme.
* Na másle orestujeme jarní cibulku a přidáme brambory, které lehce rozmačkáme. Přidáme dle chuti máslo a dochutíme.
* Z candáta uděláme filety a maso zbavíme žeberních kostí.
* Na pánvi rozehřejeme máslo, filety dobře osušíme, osolíme a poprášíme moukou a důkladně oklepeme. Filety dáme na pánev, kůží dolů a opečeme asi 4 minuty. Otočíme a vaříme další minutu. Přendáme na talíř, pánev zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Přidáme smetanu, zavaříme a dochutíme.  Šťouchané brambory krátce zahřejeme, do omáčky přidáme nasekanou petržel.
* Na talíř dáme šťouchané brambory, rybu a podlijeme omáčkou.

DEZERT

Sněhové pusinky s pomeranči v sirupu

Sněhové pusinky s pomeranči v sirupu
Autor: Tomáš Vrbenský

Potřebujete:
3 bílky
200 g cukru krupice
1 lžička škrobu

Na sirup:
100ml pomerančové šťávy
100g cukru krupice
1 badyán
1 vanilkový lusk
1 plátek zázvoru

Postup:

* Sníh vyšleháme s cukrem a přidáme škrob. Pečeme na 95 stupňů asi 60 minut.
* Všechny ingredience na sirup svaříme.
* Dezert zlehčíme neslazenou vyšlehanou smetanou.

Autor: Hana Höschlová