Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vánoční svítící řetězy: Třetina je životu nebezpečná!

TIP: Mnohem výhodnější než žárovky jsou moderní dvsvítící LED diody. Nehřejí, mají nízkou spotřebu a vysokou životnost, a proto se vyplatí, ikdyž jsou dražší než běžné žárovky.
5. prosince 2009 | 06:00

Ozdobit si stromeček žárovičkami je risk. Třetina z těch, které zkoumala Evropská komise v Bruselu, byla vyloženě nebezpečná.

Při jejich používání byste byli v ohrožení, že dostanete "elektrickou ránu" nebo že stromek od žárovek chytne.

V pěti zemích unie prošlo rukama inspektorů téměř 200 vzorků.

„Výsledky jsou varováním, buďte při nákupech ostražití a nikdy nechtějte ušetřit na úkor kvality a bezpečnosti,“ řekla ve čtvrtek novinářům eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Kunevová.

Bezpečnostní kritéria neplnilo 30,4 % vánočních řetězů, víc než čtvrtina měla závažné problémy s elektrickou izolací a uživatelům hrozil úraz proudem. Celkem 23 % řetězů zase mohlo způsobit požár, protože mělo příliš tenké vodiče – ty se pak přehřívají.

Jak tedy vybrat bezpečný světelný řetěz?

• Na krabici či obalu musí být uveden výrobce, dovozce, příkon a napětí a u výrobku musí být český návod.

• Zkontrolujte zástrčky, některé mají plošší kolíčky a nejsou uzpůsobeny pro české zásuvky, proto se nebezpečně zahřívají. Na vidlici musí být název zkušebny, která výrobek certifikovala a vyznačení napětí.

• Prohlédněte si vodicí dráty. Nesmí být na pohled roztřepené nebo polámané – což může vzniknout i špatným skladováním v krabici.

• Dejte si pozor na tenké vodicí dráty, daleko rychleji se přehřejí a zkratují. Doporučené jsou dráty o průměru minimálně 0,5 mm.

• Plastová objímka žároviček by měla mít označení IP20 pro vnitřní a IP43 pro venkovní použití.

• Žárovičky by měly jít snadno vyjmout a vyměnit.

Autor: vyr, jip