Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejčastější mýty o kočkách. Kterým věříte?

Nejčastější mýty o kočkách. Kterým věříte?
12. dubna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Kočky jsou svérázná stvoření a mohlo by se zdát, že se o sebe dovedou téměř ve všech ohledech postarat samy. Jenže jako každé domácí zvíře vyžadují naši lásku a péči. Podívejte se na nejčastější omyly, kterých byste se měli vyvarovat.

Největší výzkumné centrum pro domácí mazlíčky Waltham ve spolupráci se značkou kočičího krmiva Whiskas dlouhodobě zveřejňuje nejnovější data o tom, jak ke zvířatům správně přistupovat. Co odhalily jejich poznatky?

Mýtus 1: Kočky milují mléko

Je pravda, že většina koček miluje kravské mléko a velmi ochotně je přijímá. Bohužel jim ale neprospívá. Kravské mléko obsahuje vyšší hladiny laktózy (neboli mléčného cukru) než mateřské mléko kočky. Na trávení laktózy nemá zvíře patřičné enzymy, laktóza je pro něj těžce stravitelná a často způsobuje průjem.

Mýtus 2: Zbytky od stolu kočkám nevadí

Kočky by měli dostávat stravu, která obsahuje správný poměr živin a pokrývá všechny fyziologické potřeby koček. „Nejnebezpečnějším nešvarem majitelů je podávání zbytků ze stolu. Kočka je jiný živočišný druh a složení lidské stravy pro ni může mít i dlouhodobé zdravotní následky. Dalším problémem může být krmení syrovými surovinami. Někdy v dobré víře podáme kočce syrové maso, ale to může obsahovat různé bakterie nebo i parazity. Lepší je proto poskytovat mazlíčkovi kvalitní průmyslově připravenou stravu, která je založená na vědeckých základech. Tak pro ni děláme to nejlepší,“ říká veterinář a odborník na zvířecí stravování MVDr. Leoš Železný.

Mýtus 3: Kočky dávají svou přízeň najevo tak, že si lehnou na záda

Vlastně je to přesně naopak. Jedná se o šikovnou lest. Když totiž kočku zkusíte pohladit, dáváte jí skvělou příležitost zaseknout se vám drápky do ruky. A přesně o to jí jde. Ať už v rámci hry, nebo během skutečného boje.

Nejčastější mýty o kočkách. Kterým věříte?
Autor: Mars Czech s.r.o.

Mýtus 4: Kočky nelze nic naučit

Naučit něco kočku je velmi jednoduché, byť z toho nemusí být tolik nadšená jako naši psí parťáci. „Při tréninku je nutné s kočkou uzavřít něco jako dohodu o provedení práce. Ty pro mě něco uděláš a za to získáš to, co chceš. Proto je nutné najít pro kočku správnou motivaci. V podstatě je to velmi podobné jako u lidí,“ komentuje kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

Mýtus 5: Obezitě koček nelze předejít

Zakulacuje se váš mazlíček? Zvažte denní příděl potravy a ten striktně dodržujte. Rozdělte denní dávku krmiva do několika malých porcí, tím pomůžete zlepšit i přísun tekutin. Rovněž by kočka denně měla absolvovat alespoň 6 minut intenzivního hraní nebo cvičení rozdělených na dvě části v průběhu dne. Pokud kočka není aktivní, může to být známka, že s vaším mazlíčkem něco není v pořádku. „Prvním projevem nějakého problému bývá změna chování, kterého si majitel všimne. Kočka má snahu se schovávat, přestane být aktivní a následně začne mít problémy s osobní hygienou, na kterou jsou normálně kočky velmi pečlivé,“ doplňuje MVDr. Leoš Železný.