Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejstarší modelce je 80 let. Ale tělo má jak dvacítka

16. dubna 2011 | 05:00

"Jsem rozhodnutá zemřít s vysokými podpatky na nohou," říká Američanka Carmen Dell’Orefice, která se ve světě modelingu pohybuje neuvěřitelných 65 let. Svou první obálku amerického magazínu Vogue nafotila v patnácti letech a od té doby se stále drží na špičce. I v pokročilém věku předvádí a fotí pro prestižní značky.

Američanku s maďarsko-italskými kořeny ve 13 letech objevila cestou na hodinu baletu žena fotografa Hermana Landschoffa a zkušební fotografie, přestože prý nebyly nic moc, předurčily Carmen pro dráhu modelky. Už v patnácti podepsala kontrakt s časopisem Vogue na částku 7,5 dolarů za hodinu a objevila se jako jedna z nejmladších modelek na jeho titulní stránce. To odstartovalo její hvězdnou kariéru.

Carmen se objevila na titulce Vogue, když jí bylo patnáct let
Autor: profimedia.cz

V prvních deseti letech se mladá modelka vezla na vlně obrovského zájmu, fotila pro prestižní tituly s nejslavnějšími módními fotografy té doby - Irving Penn, Francesco Scavullo, Norman Parkinson, nebo Richard Avedon. V roce 1960 se její fotka od Melvina Sokolskyho pro Harper's Bazaar nazvaná Carmen Las Meninas stala okamžitě předmětem sběratelské vášně.

Od roku 1978 se Carmen Dell'Orefice opět naplno vrátila k modelingu a dodnes ji můžeme vídat v reklamních kampaních nejdražších značek, ve fashionstory prestižních časopisů i na přehlídkových molech v show nejlepších světových návrhářů. Před lety byla tváří luxusních hodinek Rolex.

Sex je pro ni stejně důležitý jako dýchání

Životem nejstarší aktivní modelky prošlo mnoho mužů. Na otázku, jestli je pro ni sex stále důležitý, odpověděla ještě před čtyřmi lety také otázkou – a je důležité dýchat?

Svého prvního muže potkala v 16 letech a po několika potratech si ho v jednadvaceti vzala. Narodila se jim dcera Laura. Manželství skončilo po třech letech. V roce 1958 si vzala fotografa Richarda Heimanna. Ten ji opustil hned, jakmile se rozhodla s modelingem na čas přestat. Za dva roky ho vystřídal mladý architekt Richard Kaplan, se kterým žila devět let.

Koncem osmdesátých let byla zasnoubena i se známým moderátorem Davidem Susskindem. Snoubenec se svatby ale nedožil. S kým momentálně žije, není známo, ale není vyloučené, že za jejím úspěchem a nesmrtelností je mladý zajíček...

Autor: Markéta Reinischová, Kšim