Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Opalování: Zapomeňte na mýty a pamatujte, že...

21. června 2010 | 14:32

Zdravé slunění v podstatě neexistuje, ale jeho rizika lze ukázněností a správnou ochrannou snížit na minimum. Jenže tomu brání zavedené praktiky. Namazat se krémem s UV faktorem rozhodně nestačí!

Zrádné omyly

• Oblečení před sluncem ochrání. Tak to není, pokud nejde o speciální svršky s UV ochrannou z hi-tech materiálu. Bílé bavlněné triko např. propustí až 70 % škodlivého záření - to znamená, že přibližně funguje jako ochranný faktor tři až čtyři.

• Tmavé brýle jsou bezpečný štít. Zabarvení skel s propustností UV paprsků nesouvisí. Pokud nemají dobrý UV filtr značený UV 4000 nebo CE, mohou velmi tmavé brýle dokonce škodit – díky nim se zorničky roztáhnou a paprsky ještě víc jimi pronikají.

• Slunění prospívá imunitnímu systému. Sluneční svit je sice velmi důležitý na psychiku a produkci důležitého vitaminu D, ale k potřebné dávce stačí být denně venku čtvrt hodiny. Poslední objevy naopak tvrdí, že dlouhodobý pobyt na slunci obranyschopnost organismu oslabuje. Poškozuje buňky chránííc před viry a bakteriemi.


• Solárium pleť na opalování připraví. Pokožka sice zhnědne, ale přirozený filtr, který by za přirozených podmínek umenšoval rizika spálení se nevytvoří. Dávka UVA paprsků je navíc desetkrát vyšší než na slunci!

• S filtrem bez omezení. Dalším velkým omylem je přesvědčení, že vysoký ochranný blok opalovacího přípravku umožňuje být na slunci od rána do večera. I nejvyšší faktor 50 + propustí jisté množství nebezpečných paprsků.

• Ve stínu to neopaluje. Ale i tam pokožka hnědne, i tam je zapotřebí ochrana. Ve stínu dopadá na pleť až 50% paprsků a pod oblačnou, oparem zataženou oblohou dokonce 75 %. Pod nepřímým sluncem se hnědne pomaleji, ale zato bronz déle vydrží.