Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vše o opalování: Největší omyly a polopravdy

22. srpna 2011 | 15:30

Že se máme na sluníčku natírat krémem, už víme všechny. Existuje ale i pár zažitých pravidel, které můžou nadělat více škody než užitku. Jaké „zaručené“ pravdy dávno neplatí?

Chránit se stačí jen od deseti ráno do čtyř odpoledne

V tomto období je sice slunce nejškodlivější, ovšem platí to jen ve středoevropském pásmu. Rozhodně nespoléhejte na toto pravidlo, pokud zrovna relaxujete někde v tropickém ráji. Udělejte si jednoduchý test: pokud je stín kratší než vaše postava, přímému slunečnímu záření se raději nevystavujte. Jestliže se stín prodlouží, slunce si už můžete vychutnat. I tentokrát ale samozřejmě i s UV ochranou. Na opalovací krém nezapomínejte ani mimo rizikový čas.

Opalování je bezpečné, pokud se nespálíte

Za spálení pokožky můžou UVB paprsky, zatímco ty UVA nám vyčarují krásné zbarvení. Jenže zároveň pronikají do hlubších vrstev kůže, kde systematicky poškozují její elasticitu. Škody, které napáchaly, se projeví až po letech. Například ve formě předčasného stárnutí kůže a pigmentových skvrn. Právě proto je tak důležité mazat se!

Jak udržet pokožku co nejdéle opálenou?
Autor: profimedia.cz
Oblečení chrání před sluncem

Opravdu ne! UV paprsky se dovedou dostat na kůži i přes textil. Zejména přes lehké, bavlněné látky, které těsně obepínají tělo. Záření propouští i mokré plavky, zejména pokud jsou z tenkého a světlého materiálu. Opalovací kosmetiku proto rozmažte na celé tělo alespoň půl hodiny před tím, než půjdete na sluníčko. Jestliže chcete, aby vás ochránilo oblečení, musíte sáhnout po černé barvě, silnější látce a ze syntetického materiálu, což není zrovna v parnu ten nejlepší nápad.

Ve vodě se nemůžete spálit

Opak je bohužel pravdou! Tam se spálíte nejrychleji, protože hladina sílu slunečních paprsků zintenzivňuje. Protože voda ochlazuje, účinek paprsků ucítíte až v momentě, kdy budete mít úplně rudá záda. Pokud se během dovolené nedokážete koupání nabažit, použijte voděodolný ochranný krém s vysokým SPF. Ten vás ubrání i ve slané a chlorované vodě. Ani v tomto případě nepodceňujte opětovné nanesení.

 

Víte, že…

… nejúčinnější UV ochranu vám zaručí make-up? Na pokožce totiž vytváří mechanickou bariéru před slunečními paprsky. Ne každá pokožka ale snáší kombinaci sluníčka a dekorativní kosmetiky. Pokud se vám pleť snadno zanáší nečistotami, nebo se vám dělají pigmentové skvrny, používejte raději tónovací opalovací krém s vysokým ochranným faktorem.

… UV ochranu můžete spolknout i v tabletce? Jednoduše si tak zajistíte jednotnou UVA a UVB ochranu pro celou strukturu kůže zevnitř a zároveň si chráníte před sluncem i oči. Přípravek se osvědčil i jako prevence proti vzniku pigmentových skvrn.

Ve stínu jste v absolutním bezpečí

I to je velmi rozšířený názor, který je ovšem naprosto zcestný. Až 85 procent slunečních paprsků se odráží od písku, vody nebo budov. To je pak důvod, proč jste se možná spálila, přestože jste strávila celý den pod slunečníkem. A tak vám nezbývá než se mazat, i když ležíte ve stínu. Ale nebojte, opálíte se i tak. Jen to bude trvat déle.

Existuje mnoho možností, jak se opálit i bez slunce.
Autor: Famous

S příliš vysokou UV ochranou se neopálíte

Jste přesvědčená o tom, že velmi vysoký SPF vás sice ochrání, nicméně se vůbec neopálíte? Tak to zkuste. Uvidíte, že to není tak docela pravda. Produkty s vysokou ochranou vám jen zajistí šetrnější slunění, ale také déle trvající bronz.

Pravidelné nanášení krému prodlužuje dobu ochrany

Určitě ne! Ochranný faktor uvedený na obalu vyjadřuje, kolikanásobně si můžete prodloužit doporučený pobyt na sluníčku bez rizika spálení pokožky. Účinek UV ochrany tedy trvá jen určitý čas. To znamená, že opakované natírání po koupání sice ochranu obnoví, ale neprodlouží.

Autor: Beata Suchá/Nový čas pre ženy, duš, Kbak