Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jaká módní faux pas by se neměla stát na Slavíkovi? Pozor by si měli dát zejména pánové

Video se připravuje ...
Jaký outfit je vhodný na vyhlášení ankety Český slavík?
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
24. listopadu 2023 | 05:00

Vysoce společenská událost na straně jedné, na druhé straně uvolněná událost s uměleckým podtextem. Dress code na Českého slavíka tak vychází z těchto dvou podstat, kde se black tie prolíná s kreativními dušemi umělců. Co je ale za hranou přípustnosti, a v čem by tak hosté dali najevo jistou ignoraci společenské ceremonie? To nám prozradila oblíbená designérka celebrit Jana Horejšová.

Tam, kde se kreativita a společenská etiketa potkávají

Black tie jakožto dress code doporučený ze strany pořadatelů nepodléhá stejné váze striktnosti etikety jako kupříkladu u vysoce společenských plesů či státních aktů. To nám potvrdila i designérka Jana Horejšová tvořící pod udržitelnou značkou ON THE BOAT a dodala: „Myslím, že umělcům se povoluje určitě zapojit jejich kreativitu, jejich kreativní duši, takže i když je doporučený dress code black tie, tak si myslím, že spousta osobností to pojme po svém a rockové hvězdy nebo třeba jiní zástupci tvrdších žánrů či hiphopeři určitě nějaký ten prvek ze svého žánru vsunou i do svého outfitu na akci. Uvidíme hodně extravagantní, výstřední kousky.”

Móda, která na červený koberec nepatří

Co by tak umělci měli raději nechat ve své skříni? „Jediné, o čem si to myslím, jsou třeba džíny nebo triko či nějaká džínová košile atd. To je něco, co by měli umělci nechat doma, ale zbytek se domnívám, že je povolený. Všechny ty trendy, které teď jsou – flitry, klidně i kožené kalhoty, když se k tomu správně zvolí vrchní část,” vysvětlila Jana Horejšová a podotkla, že i rockeři si přijdou na své, pokud jistý drsnější kousek zjemní společenským sakem.

Ignorace společenské etikety

Pompu červeného koberce ignorují zejména pánové. Na loňském předávání cen se komik a herec Jakub Kohák objevil v džínách, které doplnil mikinou, teniskami, a navíc kšiltovkou. Nemusíme být zrovna mistry etikety jako Ladislav Špaček, abychom zcela jasně odhadli, co je za hranou slušného vychování ve společnosti. Už naše maminky nám vštěpovaly, že pokrývka se při vchodu do budovy sejme z hlavy. Výjimkou jsou samozřejmě prostory, kde se příliš dlouho nezdržíte, jako jsou letiště, nádraží či supermarket.

Dámy by si pak měly dát pozor zejména na délku šatů. K této společenské příležitosti jsou krátké šaty dosahující do poloviny stehen zcela nepřípustné.

Společenské šaty pro všechny příležitosti pořídíte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Co dalšího o módě na Českého slavíka prozradila Jana Horejšová a koho letos na předávání cen oblékla? To se dozvíte v úvodním videu.

Ve fotogalerii si pak můžete prohlédnout módu z minulého ročníku. 

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová