Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Abyste nebyli za burany: Na tenhle častý trapas už zapomeňte!

7. listopadu 2023 | 06:00

Podzimní sezona je v plném proudu a s ní přemíra nadčasových kabátů. Místo velkolepé podívané na zbrusu nové trendy je mi však naservírován tradiční přešlap, který vídám snad na každém druhém kabátu – a stále se ptám proč... Proč jsou pořád ty rozparky zašité, když vám tolik brání v pohybu a vašemu novému oblíbenci to ubírá na exkluzivitě? Dnes vám dám na jedno proč odpověď a pevně věřím, že už se tolik zoufale ptát v budoucnu nebudu.

Zašité rozparky na novém kabátu, saku či sukni je třeba ihned po zakoupení rozpárat či rozstřihnout. Falešný šev je tam z důvodu skladování a přepravy vzhledem k tomu, aby dané oblečení drželo tvar. To nám potvrdila i česká módní návrhářka Eliška Tomková tvořící pod pseudonymem Elisha a dodává: „Našívají se tam jednoduše proto, aby oděv hezky držel tvar na ramínku, a tím se snadněji balil do krabice či tašky při nákupu. Zkrátka, aby kabát nebo sako při prodeji dobře vypadaly.“

Jak nosit trenčkot i v zimě? Odpověď naleznete v trendy videu!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

K rozstřihnutí nás nabádá i fakt, že falešný šev se většinou šije volným jednoduchým stehem a někdy je pro větší důraz i v kontrastní barvě nitě. Pokud tak neučiníte, kabát po oblečení prokáže opačnou, tolik nelichotivou službu. Nejenže se vám rozparek nevzhledně a prapodivně vypoulí, kvůli čemuž máte doslova z ostudy kabát, ale také je to skutečně nepraktické – zašitý vám totiž začne bránit ve svobodném pohybu. Rozparky jsou přece od toho, abyste se snadněji pohybovali. A chybují v tom stejně tak dámy jako muži.

Uloveno v pražském metru.

Ti si navíc nechávají zašité i kapsy u sak, které jsou důmyslněji zašité malými stehy. U nich je účel podobný jako u zadních rozparků kabátů. Jejich odstranění si však žádá pečlivější přístup. „K rozstřižení potřebujete malé nůžky (ideálně manikúrní – pozn. red.), ty z vás, které mají doma šicí koutek, mohou použít páradlo,“ radí návrhářka.

Toto velmi časté módní faux pas pak hojně doprovází štítky značek na rukávech obleku, které jsou též určeny k odstřižení, ale i cedulky nalepené zespod nově zakoupených bot. Eliška Tomková pak dodává, že nejsou vhodné ani přeplněné kapsy u kabátů, které si často pleteme s kabelkou či batohem. Kapsy tak přetěžujeme a ničíme tím náš svrchník. Jsou od toho, aby poskytly našim rukám teplo před mrazem, nemají sloužit jako úkryt všech našich (leckdy zbytečných) věcí.

A jak o kabát pečovat tak, abychom předcházeli jeho stárnutí i zničení? „Zapomeňte na akryl a umělé materiály. Zimní kabát má být z vlny. Dejte pozor na žmolky, a i když ho milujete, nenoste ho do roztrhání. Vydřené nebo rozpárané švy na kráse nepřidávají. Pečujte o něj, větrejte ho, sem tam propařte párou a vyčešte kartáčem,“ uzavírá designérka.

Hřejivé kabáty za výhodné ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Ty nejkrásnější kabáty z nových kolekcí naleznete v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová