Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trenčkot je její DNA. Stane se návrhářka Lay Sedláková českým Thomasem Burberrym?

21. listopadu 2020 | 06:00

Její letitá vášeň pro design dámských kabátů předurčila, aby se jádrem jejích kolekcí stal trenčkot. Dnes je jedním z módních evergreenů píšících dlouhou historii a má ho v šatníku snad úplně každá žena. Jeho největší výhodou je, že nepodléhá sezonnosti, unosíte ho od jara do zimy. Co dalšího stojí za tímto fenoménem?

Koho jiného se zeptat než Lay Sedlákové, návrhářky slovenského původu, pro kterou se stal tento evergreen mantrou i zaklínadlem. Co stojí za její vášní pro trenčkot a pro koho je tento kousek určený? To a více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Trenčkot je synonymem vaší tvorby. Proč právě tento módní kousek? Co vás na něm fascinuje?

Musím říct, že toto synonymum vykrystalizovalo až v čase, i když kabáty jako takové jsem si šila už odmala. Po dobu studií jsem se věnovala hlavně práci s komplexnějšími střihy, jako jsou saka a kabáty. K rozvoji mého zaměření na kabáty rozhodně pomohla i práce v Pietro Filipi, kde byl outwear stěžejní částí kolekce. Pro pozici “trenche”, jakožto mého ikonického produktu, jsem se rozhodla, až když jsem tvořila první samostatnou prodejní kolekci. Zajímavý barevný trenčkot jsem viděla jako ideální produkt, právě pro možnost kombinovat klasický střih a nestandardní materiál nebo vzor. Také se to spojilo s mou touhou po řemeslném vyžití. Preciznost krejčovského zpracování tento kousek vyloženě vyžaduje.

Návrhářka Lay Sedláková
Autor: Osobní archiv Lay Sedlákové

A právě netradiční barevnost, materiál a vzory vás vystihují. Co vás inspiruje?

Záleží, jak vnímáte pojem “netradiční”. Pracuji i s žakárem, a to je naopak velice tradiční a historicky hodnotný druh materiálu. Trenčkot je skvělý právě pro tu diverzitu materiálů, které na něj můžete použít a které budou fungovat pokaždé trochu jinak. Inspirace je pro mě velice intuitivní záležitostí, spíše si jen vybírám ze všech možných nápadů, které už mám v pomyslném šuplíku. Zároveň jsem si vytvořila svůj vlastní vzor, jenž je s mým trenčkotem spojován. Dá se skvěle obměňovat a přitom lze navazovat na vizuální DNA mé značky.

Jaká je historie trenčkotu? A pro jaké typy zákaznic se hodí?

Všichni asi známe značku Burberry, které dal vzniknout Thomas Burberry. Právě tento muž navrhl na začátku dvacátého století kabát do deště pro britskou armádu. A dá se říct, že od té doby se trenčkot ''nekontrolovaně'' variuje a střihově skloňuje napříč světem. Legendární je klasická béžová verze kabátu, kterou vynesla Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Myslím si, že trenčkot se již ze své podstaty hodí pro všechny typy postav. Jen ty nekonfekční by měly zvážit ušití na míru. Kouzelné je i jeho využití v rámci stylingu. Ten samý kousek vám bude skvěle ladit, ať  jdete na pracovní schůzku nebo jen s dětmi do parku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Žaneta Podlahová