Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šperk, kterým se zdobí i princ Charles, boduje u žen. Pořiďte si pečetní prsten!

14. července 2020 | 06:00

Pánský styl často a rády adaptujeme do svého ženského šatníku. Není tomu jinak ani u šperků. Oblíbené mužské pečetní prsteny se již minulý rok dostaly do povědomí žen, a hlásí tak velký comeback. K čemu se využívaly ve starověku a kdo ten původní nosí s hrdostí i dnes?

Šperk, jenž má za sebou dlouholetou historii. Pečetní prsten, symbol moci, dříve sloužil jako stvrzovací nástroj vzhledem ke svému zvýšenému dekorovanému reliéfu zpodobňujícímu osobní pečeť – erb – jednotlivce či rodu. Tyto prsteny mají svou pradávnou historii už od starověku, kdy sloužily jako špionážní identifikace. Během druhé světové války pak americké letectvo odkupovalo prsteny se skrytou přihrádkou, kde se ukrývaly tajné zprávy.

Není divu, že tento prsten mnoho mužů s hrdostí nosí. Přímým důkazem toho je Charles, princ z Walesu. Na jeho levém malíčku se vyjímá starožitný prsten, který nosil už jeho prastrýc král Edward VIII. žijící v letech 1894 až 1972. Nyní se ale tyto prsteny vracejí, ne ani tak na důkaz autority jejich nositelů, jejich postavení či bohatství, ale jen jako blyštivé pozlátko. Mužský styl zkrátka proniká i do ženského šatníku a není tomu jinak ani v takových detailech, jakými jsou šperky.

Inspirujte se těmito šperky v naší fotogalerii!

Jakými styly pečetních prstenů doslova zazáříte?

#1 Síla minimalismu

Designéři svými čistými liniemi mysleli na jemnost žen. Minimalistický design pečetního prstenu můžete kombinovat s těmi o něco užšími. Třeba s jednoduchými kroužkovými, které můžete vrstvit na jeden prst.

#2 Zdobný reliéf

Zdobnost těchto prstenů nás přenáší do dávných dob. Pokud volíme takto výrazné šperky, měly bychom myslet na umírněnější styling svého oblečení. Zvolte je tedy k jednobarevným oděvům, zkuste přímo monochromatický styl! Slaďte tón v tónu a rozzařte vše masivním opulentním prstenem, který bude jediným dominantním prvkem. Rozhodně se vyvarujte přemíry barevných vzorů a pamatujte na základní pravidlo, že méně je opravdu více.

#3 Odrazem jiného světa

Pokud prahnete po originálních doplňcích, kterých si vaše kolegyně a kamarádky povšimnou, ty s barevným či mramorovým středem budou přímo pro vás!  

Autor: Žaneta Podlahová