Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nesmrtelné pruhované tričko! Jak s ním dosáhnout stylu pravých Pařížanek?

22. května 2020 | 06:00

Pruhované triko je jednou z nadčasových částí dámské garderoby. To, že je tu s námi už 162 let, dokazuje jeho popularitu, o kterou se zasloužilo francouzské námořnictvo. Proto se mu také přezdívá námořnické triko.

Pruhovanému tričku už nikdo neřekne jinak než námořnické. Má to i své historické opodstatnění. Nazývá se totiž také Breton striped T-shirt, zkráceně Breton shirt, protože se od 27. března 1858 stalo uniformou francouzského námořnictva v Bretani. Původní modro-bílý model musel mít 21 pruhů, které měly značit počet vítězství francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparte. Mělo mít především praktickou a ochrannou funkci. Proužky měly zachránit námořníky, kteří spadli přes palubu, protože je tento vzor velmi dobře viditelný. Trička byla vyrobena z bavlny či vlny, která měla jejich nositele také ochránit před větrem.

V Čechách mají pruhy svůj původ v kanafasu, bavlnářské tkanině. Ta je tvořena buď podélnými, nebo příčnými pruhy, objevuje se ale i vzor káro, který vzniká jejich spojením. Kanafas se využíval především na ložní povlečení nebo na ubrusy.

Podívejte se do fotogalerie, kde najdete ten nejlepší výběr pruhovaných triček:

 

Postupem času se ale pruhovaný vzor dostal do povědomí díky výrazným tvářím své doby, jako byly Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Coco Chanel nebo Pablo Picasso. Audrey ho s oblibou nosila k černým širším kalhotám nebo k bílým kraťasům, to je kombinace, která je trendy i nyní. Ale ani Marilyn nezůstávala pozadu. Ráda nosila červeno-bílé triko s bílými šortkami s laclem.

Jak se ale móda změnila a jaké jsou ty nejvíc trendy kombinace? Inspirovaly jsme se u módních blogerek!

#1 Jako pravá Pařížanka

Kvalitní trenchcoat v béžové barvě nechybí v šatníku žádné Francouzky. Spolu s pruhovaným trikem, černými kalhotami, koženými mokasínami a kvalitní crossbody kabelkou tvoří velmi vkusnou, minimalistickou a elegantní kombinaci. Spojení základních oděvů, které správné Pařížanky vyžadují.

#2 S kostýmkem

Prim hraje do karet kostýmkům, a tak zažívají velký comeback ve velmi uvolněném stylu. O žádnou nudnou uniformitu se nejedná! Jsou trendy s oversized sakem, s širokými palazzo kalhotami, ale i šortkami či sukněmi. Létu budou vévodit výrazné veselé barvy, ale i lněný, přírodní materiál.

#3 Ruku v ruce s denimem

Jaká by to byla jarní a letní sezona bez džínové bundičky! Zvolte ji k pruhovanému tričku spolu se skinny džínami, mom jeans, zvonáči nebo kalhotami s laclem. Úzké džíny a modro-bílé námořnické triko si oblíbila i Kate Middleton.

#4 Rozzářená barvami

Teplé počasí volá po barevném outfitu! Rozzařte ulice růžovým oversized sakem či jinou pastelovou barvou. Pruhům dodá ten správný punc elegance. Nebojte se růžové sako zkombinovat s červenými nebo oranžovými kalhotami nebo zvolit jinou barevnou kombinaci saka a kalhot.

#5 Kombinace vzorů

Domníváte se, že vzory, jako jsou květiny či kostka s pruhy, nejdou dohromady? Vyvedeme vás z omylu. K námořnickému triku se budou hodit dlouhá maxisukně s jemným květinovým vzorem či kostkované kalhoty, které zvolila americká blogerka Tezza.

Podívejte se na aktuální kolekci pruhovaných triček na e-shopech:

Autor: Žaneta Podlahová