Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česká móda: Neuvěřitelně kouzelné kreace z PET lahví od IMH Šperky

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
6. července 2016 | 06:00

Když se podíváte na nádherné květinové výtvory od Ireny Marie Hartingerové, která je vyrábí pod značkou IMH Šperky, nebudete vědět, co si dříve vybrat. Nelze říct nic jiného než to, že Irena Marie je zkrátka kouzelnice.

Irena Marie je samouk, ale nutno podotknout, že velice talentovaný. Začala nejdříve malovat olejem, akrylovými i akvarelovými barvami. Tvoření pro ni je životním posláním a stále hledá nové a zajímavé technologie. Když začala dělat šperky, bylo to nejdříve z křišťálové pryskyřice, potom ale objevila kouzlo PET lahví.

„S tímhle materiálem mi poradila kamarádka. Měla jsem možnost jít na trh, kde byly výrobky jen z recyklovaných věcí, a protože jsem nic podobného předtím nedělala, tak jsem nevěděla, s čím začít,“ prozradila nám Irena Marie. Ta si před pár lety dokonce našla svůj vlastní technologický postup zpracování, který dává jejím plastovým výrobkům skleněný vzhled. Na první pohled byste nepoznali, že šperky nejsou skleněné, když je ale vezmete do ruky, jsou jasně lehčí.

Květinové a přírodní motivy jsou zpracovány neuvěřitelně detailně. „Ty nejsložitější čelenky mi trvají minimálně pět až šest hodin,“ vysvětlila nám designérka. Všechen plast, ze kterého vyrábí, jí nosí její rodina nebo ho nachází v tříděném odpadu – především když vidí barvu, kterou potřebuje! Její čelenky si můžete koupit už za čtyři sta padesát korun a nádherné náušnice za dvě stovky. Více informací zde.