Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Boty, které neodmyslitelně patří k létu: Seznamte se s espadrilkami!

3. června 2015 | 06:00

V létě nosí všechny ženy balerínky, sandálky, plátěné tenisky slip-on nebo žabky. Letos se k typicky letní obuvi připojují i maximálně pohodlné a praktické espadrilky, které si určitě zamilujete! Neznáte je? My vám je představíme!

Plátěné boty Espadrilles s podrážkou z jutového vlákna jsou sice původem ze Španělska, ale během pár let se staly hitem po celém světě. U nás se jim říká espadrilky a seženete je v každém obchodě s obuví. Můžete je nosit na pláž, do města i do práce. Záleží jen na tom, co si k nim obléknete.

Kromě univerzálnosti určitě oceníte i pohodlnost a ležérnost. Letos zkrátka musíte mít alespoň jeden pár! Vzdušná obuv z plátna nebo bavlněné tkaniny je totiž jako stvořená pro tropické letní dny. A navíc v nich můžete chodit klidně celý den a budete se cítit pohodlně.

Historie espadrilek

Různé verze espadrilek na plochých podrážkách i klínech jsou sice aktuální módní záležitostí, ale Španělé podobné boty nosili už před několika tisíci lety. Jednoduché boty z přírodních materiálů uvítali především obyvatelé teplých oblastí, kteří si díky pevné jutové podrážce chránili chodidla před rozpálenou zemí. V minulosti byla tato obuv výsadou vojáků, kněží nebo horníků, dnes v nich dělají parádu ženy po celém světě.

V 60. letech se o boty s přírodní podrážkou začal zajímat později světoznámý módní návrhář Yves Saint-Laurent, který poprosil španělské obuvníky, aby pro něj vyrobili espadrilky na podpatku. Později tak vznikl ikonický model bot na jutovém klínu, který měl navíc mašle na ovázání kolem lýtek.

V 80. letech se staly obrovským hitem klasické plátěnky s přírodní podrážkou a tehdejší trend se teď opět vrátil na módní výsluní.

Které si pořídit?

Kromě tradičních plátěných "kecek" přišli letos přední světoví návrháři i módní značky s velkým množstvím nových střihů, materiálů i barevných provedení. Nejčastěji však v běžných obchodech s obuví narazíte na klasické kecky a sandálky na ploché podrážce i vysokém klínu.

Tip redaktorky: Pokud se vám zalíbí espadrilky značky Toms, koupí těchto bot uděláte dobře nejen svým nohám, ale i nožičkám chudých dětí, které musí chodit bosy. Zkrátka za jeden koupený pár putuje další pár těm, kteří to potřebují. V dnešní době již obouvají miliony dětí z více než sedmdesáti zemí.