Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete vypadat jako hvězdy seriálu První republika?

20. ledna 2014 | 06:00

V pátek, 17.2. odvysílala Česká televize první díl nového seriálu První republika. Během sledování se přenesete do 30. let, kterým vévodily krásy jako Adina Mandlová či Lída Baarová. Zkuste napodobit prvorepublikovou eleganci a na chvíli se ponořit do let minulých.

Módní revoluce

Po první světové válce došlo doslova k módní revoluci. Korzety nahradily podprsenky, dříve nepohodlná spodnička dostala vzhled hladkého kombiné a šaty přestaly být rozdvojené na sukni a živůtek. Období první republiky dávalo také přednost splývavým materiálům

Začalo tzv. období zkracování. Ženy si konečně mohly ostříhat vlasy, nosí kratší sukně a dokonce nosit kalhoty. Nezbytným doplňkem se stal klobouk, který se posazoval na špičku hlavy a později až těsně nad týl, aby vynikla vlasová vlna nad čelem.

Adina Mandlová
Autor: archiv firem

Šaty jsou základ

Vedle kalhotových kostýmků se častěji objevovaly jednoduché šaty střihnuté  pod koleny. Nejvhodnější obuví jsou bezpochyby kožené mokasíny na nízkém podpatku.

Doplňky ukázaly vkus

Jak už jsem zmiňovala, správná dáma nosila klobouček. Dalším nezbytným doplňkem správné dámy byly rukavičky. V zimě se nosily kožené, na bál šifónové a na posezení v centru města převážně háčkované.

Klobouček s červenou mašlí, Asos.com, cca 600 Kč.
Autor: archiv firem

Největším hitem mezi šperky byly perly. Napodobeniny dnes pořídíte téměř v každém obchodě v sekci bižuterie.

Výrazné líčení

Napodobit prvorepublikový make-up není složité, stačí si pořídit matnou červenou rtěnku a namalovat černé linky. Co se týká tvaru obočí, je to trochu rozporuplné. Dnes sice frčí silné a "rozcuchané" obočí alá Cara Delevingne, ale v době vlády T.G. Masaryka si ženy potrpěly na tenké linky nebo si obočí dokonce celé oholily.

V prvorepublikovém outfitu se vrátíte do minulosti a budete za dámu.
Autor: archiv firem