Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skoti inspirují módní svět: Tartanový vzor ovládne podzim i zimu

10. září 2013 | 06:00

Pruhy látky typicky protínající se v pravém úhlu a v pravidelných čtvercích. Původně byl hlavní materiál luxusní vlna, ale dnes už ho potkáte na hedvábí i syntetice. A že je z čeho vybírat: Je libo lodičky, kabelku, šaty, nebo snad košili?

Od Marca Jacobse pod Sainta Laurenta vidíme modelky procházející se na molech v tomto tradičním skotském rouchu. A jak jim to sluší! My jsme pro vás vybrali malý módní koktejl těch nejlepších kabátů, trenčkotů, sukní, šatů, ale i kabelek a bot.

Šaty, kalhoty a doplňky

Rozhodně nekombinujte několikstejných ani odlišných tartanových doplňků a oblečení. Leda že byste si koupila nějaké doopravdy luxusní šaty a v kolekci s nimi by byly i lodičky. Na to máte zelenou. Ale pokud vzory nejsou doopravdy na chlup stejné, můžete si zadělat spíše na velké módní faux pas. Proto vždy zvolte jeden doplněk a pokud v něm hraje nějakou roli třeba zelená barva, oblékněte klidně něco zeleného. Samozřejmě černá, to je skálopevná jistota.

Tartanová móda pofrčí
Autor: Archiv firem

Košile - klasika, která neomrzí

Ty obléknete jak na jaře, tak v létě, v zimě i na podzim. Jsou pohodlné, hodí se téměř na každou příležitost a když rozepnete vrchní knoflíčky, můžete z práce vyrazit rovnou na drink. Co k ní? Černé skinny džíny, nebo barevné kalhoty z bavlny (červené ne, to by byla divočina!). A sukně? Ty si sednou s bílou nebo černou košilí. Na bílou pozor, pokud nechcete působit jako rozverná školačka.

Tartanová móda pofrčí
Autor: Archiv firem

Kabáty, saka a křiváky

Černé a šedé kabáty nosí každý. Ale pokud se rozhodnete rozbít nudu našich ulic originálním kouskem, stoprocentně vsaďte na tartanový trend. Je na vás, zda-li si libujete spíše v elegantních trenčkotech, pohodlném ponču, nebo do svého šatníku zařadíte punkový křivák. Tahle módní vlaštovka je totiž totální hit.

Tartanová móda pofrčí
Autor: Archiv firem

Autor: Eva Dvořáková