Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recyklace nevkusu: Ponožky v lodičkách

19. července 2010 | 13:38

Ponožky a podkolenky v dámských střevíčkách se čas od času snaží vrátit do ulic. Nikdy se jim ale nepodaří stát se masovým trendem, jako tomu bylo v éře osmdesátých let. A pokouší se o to i v současnosti.

Návrháři se módní minulostí inspirují už hezkých pár let. Tato tendence sezónu od sezóny sílí a bez velkého přehánění lze říci, že v poslední generaci přežvýkali oděvní designéři zásadní epochy minulého století několikrát.

K nejoblíbenějším invenčním zdrojům patří éra první republiky, zejména létá třicátá. Také padesátá léta s řadou módních ikon, jež se dávají za vzor i dnes. Výzvou jsou i progresivní šedesátá léta, která udělala poslední velkou revoluci v šatníku...

Barvotiskové osmdesátky

Podnětem k nové tvorbě je i pouliční disko příběh osmdesátých let. Nepřetržitý bláznivý mejdan ovlivněný joggingem a kultovními filmy Horečka sobotní noci, Hříšný tanec, Pomáda. Móda, která se vkusem příliš společného neměla.

Zatímco pro tuto éru typické, nohy zkracující legíny se nadšeně v comeacku přijímají, ponožky ve střevíčkách takový ohlas nemají. Přesto se cyklicky vrací a uchází o přízeň. Jistá enkláva parádnice na ně slyší – jsou jednou z možných cest k hravě osobitému outfitu. Nahrávají looku Lolity.

Samozřejmě i v tomto případě má oprášený trend jiné aranžmá. Žádné cvičky nebo lodičky na podpatku zvaném kačenka. Teď jsou v kurzu ponožky v botách na podpatku, klínu, platformě. Dráždivé image Lolity nahrávají i kanýrky, mašličky, šněrování, flitry, prolamované háčkované vzory ponožek či podkolenek.

Bohužel tuzemský trh takové zboží příliš nenabízí. I to je možná důvod, proč ponožky v lodičkách se na ulici v podstatě nevidí. Rozhodně ne ve stylingu, který trend diktuje.

Miley Cyrus

Miley Cyrus. Mladá americká zpěvačka a herečka si s trendem správně pohrála. Růžové ponožky v sandálech na platformě drze skombinovala s glamour šatičkami plus osmdesátkami inspirovaným bolerkem. Současná Lolita jak má být.
Autor: profimedia.cz

Mladá americká zpěvačka a herečka si s trendem správně pohrála. Růžové ponožky v sandálech na platformě drze skombinovala s glamour šatičkami plus osmdesátkami inspirovaným bolerkem. Současná Lolita jak má být.

Kelly Osbourne

Kelly Osbourne. Dcera kultovního zpěváka Ozzyho sice zhubla, ale nožky na mini nemá. Navíc opticky ponožkami zkrácené. Teoreticky je styling v pořádku, ale v případě Kelly je praxe děs. Jako školačka těžko přesvědčí.
Autor: profimedia.cz

Dcera kultovního zpěváka Ozzyho sice zhubla, ale nožky na mini nemá. Navíc opticky ponožkami zkrácené. Teoreticky je styling v pořádku, ale v případě Kelly je praxe děs. Jako školačka těžko přesvědčí.

Heidi Montag

Heidi Montag. Hvězda americké Reality TV si navlékla do šněrovacích bot pletené podkolenky s flitry. Pokusila se sloučit neslučitelné poměrně dobrým způsobem, jemuž měkká barevnost tón v tónu nahrává. Potřebný půvab, akcent něhy neschází.
Autor: profimedia.cz

Hvězda americké Reality TV si navlékla do šněrovacích bot pletené podkolenky s flitry. Pokusila se sloučit neslučitelné poměrně dobrým způsobem, jemuž měkká barevnost tón v tónu nahrává. Potřebný půvab, akcent něhy neschází.

Bianca Cascoigne

Bianca Cascoigne. Známá britská modelka zřejmě neměla svůj den. Háčkované ponožky v sandálech na platformě nebyly dobrou volbou stejně jako rustikální šaty s džínovým živůtkem. O tvrdém a nevhodném make-upu nemluvě. Celek působí buransky, tvrdě a dost vulgárně.
Autor: profimedia.cz

Známá britská modelka zřejmě neměla svůj den. Háčkované ponožky v sandálech na platformě nebyly dobrou volbou stejně jako rustikální šaty s džínovým živůtkem. O tvrdém a nevhodném make-upu nemluvě. Celek působí buransky, tvrdě a dost vulgárně.

Mischa Barton

Mischa Barton. Móda už dávno nediktuje a uniformita není žádoucí. Návrháři i stylisté podotýkají, že odívání by mělo být hrou. Známá herečka Mischa poslechla a stylisticky experimentovala. Ani ona přitažlivosti odhalených nohou nepomohla, když je zkrátila kotníčkovými střevíci s ponožkami.
Autor: profimedia.cz

Móda už dávno nediktuje a uniformita není žádoucí. Návrháři i stylisté podotýkají, že odívání by mělo být hrou. Známá herečka Mischa poslechla a stylisticky experimentovala. Ani ona přitažlivosti odhalených nohou nepomohla, když je zkrátila kotníčkovými střevíci s ponožkami.

Autor: Františka Čížková, duš