Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pochybný trend sezóny: Ponožky do sandálů!

23. dubna 2010 | 05:27

Návrháři si hrají, návrháři provokují. Testují, čemu ještě ulice podlehne. Nic nediktují. Jen servírují možné tendence. Jedním z nabízených hitů jsou ponožky v lodičkách, otevřených střevíčkách. Tvůrci módy zkrátka povýšili stylistické faux pas na in záležitost. A čekají, zda jí zmanipulovaná ulice podlehne.

Někteří styl udávající návrháři zkrátka udělali z tradičního trapasu žhavý look. Propagují jej už nějakou dobu. Podkolenky se coby nosná součást v outitu objevily i v předchozím období podzim / zima v řadě značkových kolekcí. Byly výrazně barevné, lesklé, glamour zdobené. Ale v podstatě se udržely jen na molech a v inspirativních pictorialech slavných módních magazínů. Ulice se je přijmout zdráhala. Jedna z mála, která neváhala, byla módní ikona Sarah Jessica Parker a to díky stylistce Sexu ve městě, Patricii Field.

Náročný comeback z východu

Retro vlna přiznaných podkolenek plus ponožek začala v Japonsku. Tento návrat barevně podpořila i značka Prada a zářivou paletu rovněž zvolil rebel John Galliano, jenž ustřižené silonky pasoval do lodiček na platformě s vysokým podpatkem. A nebyl jediný. O pozornost se hlásí i anglická zn. Burberry s lesklými béžovými podkolenkami padajícími ke kotníkům…

Kotníkové ponožky či podkolenky jsou příznačným detailem i u Christiana Diora, Margaret Howellové, Rei Kawakubové….  Netřeba připomínat, že tato retro vlna není kopií historie. Jako žádné další jiné připomenutí časů odžitých. I tenhle revival přelomu osmdesátých a devadesátých let má samozřejmě jiné aranžmá. Žádné bílé, kraječkou lemované ponožky v balerinkách či v botách na tzv. kačence. Ale prolamované ponožky ve výstředních střevících na vysoké podešvi… Lurexová vlákna, háčkované vzory, mašličky. Glamour extravagance….

I muži mají v jednoduchých sandálech jiné ponožky než tatík, který odmítá chodit naboso. Tyhle jsou hrubě pletené, vysoké, shrnuté. On i ona si hrají s kontrasty a mají potřebný cit, který je v tomhle sporném retro stylu pro vyvolené, zásadní.

Hra možná, diktát nikoli

Ponožky rozhodně nejsou funkčním momentem, ale aktem módní provokace. Výzvou, nikoli zavedenou buranskou nutností. Tahle revolta sluší zejména mladým. Holkám s dlouhýma nohama, štíhlými lýtky, útlými kotníky… Tendence není diktát. Pouze doporučení. Ostatně jako vždy. Mít v sezóně něco šíleného, je v podstatě povinnost.

Jinými slovy: Lolita, která si nechá podkolenky od školního stejnokroje. Nazuje si máminy lodičky a pusu si namaluje rudou rtěnkou… Je to ulítlé, pro někoho až zvrácené, ale je to sexy. Když už, tak takhle noste mladé dámy punčošky.

Jak na to:

- Vytáhněte ponožky až ke kolenům, nebo je srolujte ke kotníkům. Vyhrajte si s s možnostmi, které jejich aranžmá skýtá.

- Podkolenky či ponožky mají být doplňkem bot, součástí celku. Jednoduché lodičky skombinujte s elegantní jednobarevnou verzí. U zbarvených bot můžete jejich vzor naopak volbou ponožky podpořit.

- Rozhodně tento trend neznamená, že do lodiček vytáhnete růžové ponožky s motýlkem, nebo Medvídkem Pú. Opravdu ne.

- Pokud máte silnější nohy tomuto sezónnímu looku se vyvarujte. Stejně tak, pokud už nejste nejmladší. Chce to soudnost.

Autor: Františka Čížková, amp