Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázračné jahody: 5 tipů, jak je využít místo kosmetiky

Jahody využijte i na bělení zubů
3. května 2022 | 05:00

Jahody jsou velmi zdravé a použitelné nejen v kuchyni nebo v přírodní léčbě, ale i jako zkrášlující prostředek.

Léčivé účinky jahod – samotných plodů, ale i listů a oddenků – jsou opravdu široké. Jahody příznivě zasáhnou při cukrovce, revmatismu, dně, při překyselení žaludku, při chudokrevnosti, proti žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům, posilují srdce. Díky vysokému obsahu zinku jsou známé jako afrodiziakum, mají pozitivní účinky na tvorbu testosteronu a podporují krevní oběh v pohlavních orgánech. Obsahují hodně vitaminu C, takže jsou velmi účinné při nachlazení. Abychom z čerstvých jahod měli co největší zdravotní užitek, stačí jich denně sníst 10 dkg.

1) Peeling proti pupínkům

Voňavé červené plody obsahují vitamin A a kyselinu salicylovou, což z nich dělá účinný prostředek na pročištění problematické a nečisté pleti. Zbavíme se díky nim i pupínků, zanesených pórů, zánětů a výrazně se nám zjemní pleť. Co je třeba udělat? Připravíme si z jahod peeling. Jak na to? Rozmačkáme asi pět omytých jahod na kaši a smícháme ji se stejným váhovým množstvím moučkového cukru. Obličej a krk navlhčíme vodou a jemně je směsí masírujeme, okolí očí vynecháme. Poté opláchneme vodou.

2) Na bělení zubů

Jahody obsahují enzym, který funguje jako účinné přírodní bělidlo. Jak na to? Zralé a důkladně omyté plody rozmačkáme a v co nejsilnější vrstvě je naneseme na zuby kartáčkem. Necháme působit dvě minuty. Poté si vypláchneme ústa a zuby vyčistíme zubní pastou s fluoridem. Tento trik už řadu let používá například Julia Roberts.

3) Na vyhlazení vrásek

Velmi jednoduchý trik funguje díky jahodám na vyhlazení vrásek. Potřeba bude v tomto případě jahodová šťáva. Jak na to? Vymačkáme omyté jahody a šťávu procedíme. Nanášíme ji na očištěnou pokožku a necháme 10–15 minut působit. Opláchneme a aplikujeme oblíbený krém. Tento postup je třeba pro viditelný efekt  opakovat alespoň dva týdny. akovat

4) Pro zářivou pleť

Vynikající efekt na kůži bude mít i jahodová maska. Rozzáří pleť lépe než drahá kosmetika. V misce rozmačkáme na kaši šest jahod a smícháme je se lžící jogurtu a jedním vaječným žloutkem. Přidáme dvě kapky citronové šťávy, důkladně promícháme a naneseme na pokožku.

5) Maska pro lesklé vlasy

Krásně lesklou hřívu získáme takto: omyté čerstvé jahody rozmícháme s tučnou zakysanou smetanou a čajovou lžičkou olivového oleje. Masku naneseme na umyté vlasy a zabalíme je do jemného mikrotenu. Necháme působit 20 až 30 minut a nakonec vlasy důkladně opláchneme teplou vodou.

Víte, že…

Jahody můžou způsobovat některým lidem alergii. Projeví se například kopřivkou nebo puchýřky na rtech nebo v ústech. Někdy pomůže konzumace čistě biologicky pěstovaných jahod, díky tomu se eliminuje vliv hnojiv. Alergii ale může i u bio jahod způsobovat jejich vysoký obsah tříslovin.

Listy z jahodníku se sbírají od května do září i s řapíkem a suší se v tenké vrstvě ve stínu. Nálev se pak používá při léčbě průjmů a k výplachům při zánětech dásní. Zevně pak jako obklad na krvácející hemoroidy a zanícené rány.

 

Autor: sia