Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Lipedém ji nezastavil! Navzdory své váze je Heather Johnson (38) uznávanou modelkou

2. listopadu 2021 | 05:00

Heather Johnson (38) trpí onemocněním zvaným lipedém. I přes to se tato kráska z Goose Creeku v Jižní Karolíně stala slavnou a uznávanou modelkou!

Heather Johnson nikdy nebyla úplně štíhlá. Od svých 6 let dokonce držela různé diety a stále střídavě hubla a přibírala. Nikdy se však nemohla zbavit výrazného tuku v oblasti stehen a hýždí.

Až ve svých 31 letech se konečně dozvěděla, čím to je. Poté, co jí byl diagnostikován lipedém, si v roce 2016 založila instagramový účet, kde ji nyní sleduje již více než půl milionu lidí, a dala se na dráhu modelky. Podporuje tak ostatní ženy, které trpí stejným problémem, v tom, že přestože nemají míry modelek, mohou být krásné a nestydět se za své tělo.

Co je lipedém?

Lipedém, také nazývaný syndrom tukových legín, se vyznačuje nadměrným patologickým hromaděním tuku, a to především v oblastech dolních končetin a paží. Lipedém je chronické progredující onemocnění, které postihuje výhradně ženy, a to v četnosti 9 až 15 % dospělé ženské populace. Často je mylně zaměňován za lymfatické nebo žilní otoky a obezitu. Lipedém není bohužel pouze estetický problém, ale způsobuje také bolesti, citlivost na dotek, vznik spontánních modřin (hematomů) a ve vyšších stadiích i problémy s chůzí. Příčina lipedému není dosud známá, největší roli hrají hormonální změny u pacientky. Začíná se často objevovat již v průběhu puberty a pozvolna se daný problém zhoršuje. Lipedém bohužel nelze odstranit dietami, cvičením atd.

Jaká je léčba a řešení lipedému?

Konzervativní léčba lipedému se snaží především odstranit některé příznaky lipedému, odstranit nadbytečnou tekutinu a zlepšit prokrvení v postižené tkáni – zahrnuje kompresní prádlo a ruční lymfodrenážní masáže. Dále konzervativní léčba usiluje o udržení či návrat přiměřené váhy pacientky, tedy o úpravu jídelníčku a změnu životních návyků.

Velmi účinnou metodou redukce tuku v podkoží je liposukce. Dolní věková hranice pro její provedení je dosažení plnoletosti, horní je omezena zdravotním stavem pacientky, únosností vzhledem k operaci a celkové anestezii. S přibývajícím věkem – vzhledem ke ztrátě elasticity kůže – se vyhlídky na hezký výsledný efekt významně zhoršují. Někdy po úspěšné liposukci přichází v úvahu i následná redukce kůže, podobně jako při velkém úbytku na váze. Vždy záleží na konkrétním případu pacientky. U všech nemocných se postupuje přísně individuálně.

Autor: Martina Miláčková