Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Modelkou po padesátce! Moniku (53) oslovují stále noví fotografové

14. března 2021 | 06:00

Láska k šatům u Moniky Opálkové (53) propukla již v dětství, když jí maminka šila šaty podle střihů z módních časopisů. Na tomto kousku oděvu ji baví ženskost a to, že se k ní muži chovají uctivěji, když má šaty na sobě. Fotila už s více než desítkou fotografů a ozývají se jí stále noví a noví. Modeling ji zkrátka baví a věk není překážkou, spíše naopak.

Před sedmi lety objevila v Česku pin-up komunitu, v ní si s ostatními ženami dává tipy, diskutují o módě, dělají hromadné objednávky ze zahraničí a vyměňují si šaty na bazaru. Neváhala si po padesátce založit Instagram a přes sociální sítě je v kontaktu s milovnicemi šatů z celého světa.

Šaty jsou váš koníček a ráda i fotíte jako modelka, kdy jste s tím začala?

Je to asi sedm let, co jsem si chtěla koupit hezké šaty a nemohla jsem si vybrat z nabídky v obchodech. Na internetu jsem si našla anglickou firmu, která měla šaty přesně takové, jaké se mi líbily. Byly to puntíkované šaty s kolovou sukní v midi délce ve stylu padesátých let. Objednala jsem si je a byla jsem nadšená, jak mi dobře sedí.

Jak jste se pak dostala do pin-up komunity?

Na Facebooku jsem našla skupinu holek, které si tyto šaty kupovaly, a když jim neseděly, tak je prodávaly dále nebo organizovaly objednávky z Anglie. Vyměňovaly jsme si recenze a dávaly tam inspirativní fotografie. Moje sbírka šatů tak narůstala a můj muž mě vždycky fotil v nových šatech.

Takže tak jste se vlastně stala modelkou...

Založila jsem si Instagram, tam jsem dávala fotky svých outfitů. Přes Instagram mě brzy oslovil i první fotograf. Byla jsem nedůvěřivá v tom, proč chce fotit zrovna mě, a on mi řekl, že se mu líbí můj styl. Vysvětlil mi princip TFP focení. Znamená to, že fotograf si chce vyzkoušet něco nového a navzájem s modelkou si obohacují portfolio. Doteď jsem fotila s více než desítkou fotografů, ať už začínajících nebo už známých. Všichni byli moc fajn a cením si, že fotili, jak já říkám, starší modelku.

Nosila jste šaty celý život?

Vždy jsem se ráda hezky oblékala. Maminka mi šila šaty podle střihů z Burdy. Ráda jsem měla něco jiného než ostatní. Pin-up mě uchvátil svou ženskostí. Kolová sukně a úzký pas, to je velice slušivá kombinace. Mám ráda barvy a nebojím se ani v padesáti růžové, žluté i roztomilých potisků. Miluji brože, korále i barevné boty. Líbí se mi, když na Instagramu komunikuji s pin-up komunitami z celého světa.

Jak reagují na vaši zálibu rodina a vaše okolí?

Moje nejbližší rodina mě toleruje. Moje osmdesátiletá maminka módu padesátých let sama zažila, tak je nadšená, že se vrátila. Můj muž nemá rád ženy v džínách. Kroutí sice hlavou, když si koupím další kousek, ale pochválí mě, když mi to sluší. Dcera je už také nakažená vášní pro šaty a oceňuje hlavně to, jak jsou pohodlné.

Muži musí být nadšení, že? A co na to říká ten váš?

Muži se chovají k ženě v hezkých šatech uctivěji, řidiči vám zastaví na přechodu. Pracuji v obchodě a to, kolikrát mi některý zalichotil, už nepočítám. Doufám, že můj muž je rád, že mě má.

Setkala jste se i s nějakým negativním názorem?

Ne, nesetkala jsem se ještě s negativní reakcí na mé oblečení, a pokud mě pomlouvají, tak o tom nevím a je mi to jedno.

Kolik máte šatů? Co je pro vás v módě zásadní?

Můj šatník obsahuje asi okolo čtyřiceti až padesáti šatů. Počet se mění, když mě šaty omrzí, v naší pin-up komunitě je možnost je prodat. Většina kousků je dobře ušitá a vyrobená z kvalitních materiálů, mám tak pocit, že se chováme ekologicky. Většina šatů pochází z Evropy.

Co se vám na vašem stylu nejvíc líbí? Myslíte si, že by ženy měly více nosit šaty?

Rozhodně, šaty dělají ženy více ženami. Sice v dnešní době vítězí praktičnost, a tedy džíny, ale když se podívám kolem sebe, stále více žen se k šatům vrací. Láskou k šatům jsem nakazila i své okolí.

Hodí se šaty i k vaší profesi?

Ano, denně jsem v kontaktu s lidmi, protože pracuji v oční optice a hezké šaty jsou často záminkou k přátelskému rozhovoru a prolomení bariéry zákazník – prodavač. Brýle i šaty patří k módnímu průmyslu. Zákaznice hezké šaty ocení.

V módě na věku nezáleží! Pořad Štýlovečka na Mall.tv odhalí, které 3 věci si můžete dovolit jako náctiletá, třicítka i šedesátka!

Autor: Hana Langrová