Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

SOS: První pomoc proti akné a pupínkům podle redakce

...
23. ledna 2021 | 06:00

Ráno se probudíte a začátek dne vám hned znepříjemní pupínek na bradě, nose nebo čele, a to ještě ve chvíli, kdy se vám to naprosto nehodí? Co s ním? Nejspíš se do něj ihned pustíte a začnete ho zběsile vymačkávat. To je ale chyba! V redakci jsme našly několik šikovných pomocníků, díky kterým se pupínku zbavíte rychle a bez následků!

Když už se nějaký takový škůdce objeví, nenapadne nás nic lepšího než ho vymáčknout. Často to ale nejde a my do něj ryjeme tak dlouho, dokud se nám na tváři neobjeví jeden velký zanícený červený flek. Pravidlem číslo jedna je tedy pupínky vůbec nevymačkávat. "Mechanické dráždění (škrábání nebo vymačkávání) vede k podpoře zánětlivého procesu a jeho rozšíření do blízkého okolí, což výrazně prodlužuje a ztěžuje hojení. Vymáčknuté pupínky navíc po sobě zanechávají jizvy nebo pigmentové skvrny," říká dermatolog Štěpán Hrňa.

Jak akné vůbec vzniká?

„Jedná se o onemocnění kůže, při kterém se v důsledku nadměrné činnosti mazových žláz tvoří hnisavé pupínky a následně nežádoucí pigmentové skvrny a jizvičky. Vliv na vznik a závažnost akné má řada faktorů, například hormonální činnost, typ kůže nebo životní styl. Akné se obvykle objevuje s pubertou, u řady lidí však přetrvává i v dospělosti. Nejčastějšími místy výskytu akné jsou obličej, záda, krk a paže,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Aneta Valešová