Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zčervenání pleti může mít mnoho důvodů, jaké to jsou?

10. prosince 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Zčervenání pleti může být způsobeno přechodně změnou teplot při pobytu venku a doma nebo psychickými změnami, stresem, námahou, může se jednat o typ pleti se sklonem k červenání nebo o projevy kožního onemocnění.

Mezi nejčastější onemocnění patří tzv. růžovka. Rosacea neboli „růžovka“ je zánětlivé chronické onemocnění kůže obličeje. Postihuje především jeho centrální třetinu, tváře a bradu. Prvním projevem je právě zčervenání kůže s následnou tvorbou červených žilek v obličeji, kolem nosu a na nose. Lidé mají vyšší sklon k zarudnutí tváří bez zjevné příčiny. V další fázi pak vznikají červené pupínky, které mohou vypadat jako akné.

Autor: Shutterstock

U mužů dochází častěji ke zbytnění mazových žláz a vzniká ztluštění kůže na nose. Mezi spouštějící faktory patří např. alkohol, změna prostředí, přechod ze zimy do tepla, horké nápoje, sauna nebo klimatizace. Léčba závisí na typu postižení. Nejdůležitější je odstranění vyvolávající příčiny.

Autor: LOREAL Česka republika

Další zčervenání kůže může být způsobeno dehydratací pleti nebo jejím podrážděním, kůže je červená, suchá, často svědí. Tyto projevy mohou být způsobeny nevhodnou kosmetikou nebo při léčbě mastné pleti, kdy dochází ke snížení tvorby mazu. U lidí s akné je nutné kůži hydratovat, aby nedošlo právě k těmto potížím.

Autor: Shutterstock

TIP: Vyzkoušejte novinku v podobě hydratačního krému pro citlivou pleť se sklonem ke zčervenání od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť Tento krém je ideálním pomocníkem do chladného počasí, jelikož pleť intenzivně hydratuje a zároveň ji chrání pleť před škodlivými vnějšími vlivy.

Autor: LOREAL Česka republika

Některá kožní onemocnění se projevují zarudnutím kůže při pobytu na slunci a vznikem projevů – červeného zduření kůže. Tato onemocnění jsou způsobena nejčastěji tvorbou protilátek proti vlastním buňkám kůže.

Při neobvyklé reakci kůže je vhodná konzultace projevů s kožním lékařem.

MUDr. Lucie Jarešová