Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zájem o plastickou chirurgii bude pořád

9. dubna 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Malá prsa, povislá oční víčka nebo přebytečný tuk v problémových partiích – to jsou nejčastější důvody, proč ženy stále častěji vyhledávají služeb plastických chirurgů. Nejsou to však jen Češky, kdo plní čekárny a ordinace klinik plastické chirurgie u nás. Služby českých odborníků vyhledávají ve velké míře také klienti ze zahraničí. Zejména ze zemí na západ od našich hranic k nám klienty lákají nejen kvalitní služby, ale především nízké ceny. Své o tom ví i MUDr. Martin Skála, plastický chirurg kliniky OB Care v Praze.

Jaké výkony provádíte na klinice OB Care?

U nás poskytujeme celé spektrum výkonů. To znamená od korektivních operací obličeje přes prsa až po celé tělo, kam patří například liposukce, plastika břicha, modelace postavy, modelace hýždí… V podstatě asi není výkon, který bychom nedělali.

Co k vám zahraniční klienty láká?

Především dobré jméno našich lékařů a jejich kvalitní výsledky. Ale jistě to bude i cena, protože pro zahraniční klienty, zejména ze západních zemí, jsme stále levnější. Nedávno jsem se bavil s jednou Angličankou a ta říkala, že operace břicha vyjde v Anglii na devět až deset tisíc liber. Ve Švýcarsku zase stojí kolem deseti tisíc švýcarských franků, a když si vezmete, že u nás vyjde stejný zákrok na čtyřicet až padesát tisíc korun, tak je to velký rozdíl. Samozřejmě zahraniční klienti si k tomu musejí připočíst ještě náklady na cestování a ubytování, což u tuzemských klientů odpadá, ale i tak se jim to pořád vyplatí.

Úroveň jednotlivých klinik se liší. Na co by si tedy měli klienti dát pozor, když se rozhodnou podstoupit plastickou operaci?

Určitě by si měli zjistit, kdo je operatér, a to nejen ve smyslu, co o něm říkají webové stránky toho pracoviště, ale zejména jaké zkušenosti s ním mají jeho klienti. Dnes existuje celá řada diskuzních fór, kde se klientky kontaktují, diskutují a svěřují si své zkušenosti. Už několikrát se mi stalo, že ke mně přišla klientka, která mou práci viděla na fotografiích, které jí ukázala jiná žena. Určitě by si tedy měli zjistit co nejvíce ověřených informací. A pak by samozřejmě měli hledět také na to, jak velké to pracoviště je a jaké spektrum výkonů nabízí. Čím větší pracoviště je, to znamená, čím více odborníků, jako je plastický chirurg, anesteziolog, internista a podobně, má, tím je bezpečnější, protože i když se jedná „jen“ o plastickou chirurgii, pořád je to medicína, pořád je to chirurgie a pořád je tu riziko, že se může něco stát. A pracoviště, které má zázemí, má mnohem větší šanci, že problém zvládne, než to, kterému zázemí chybí.

Vedle kliniky plastické chirurgie OB Care existuje ještě OB Klinika, která se zabývá léčbou obezity. Chodí k vám i někteří jejich pacienti?

Ano, je to takový zvláštní mix. Mnoho jejich pacientů se poté, co zhubnou, objeví u nás, protože jim zbudou kožní převisy – na pažích, na stehnech, na břiše a podobně – a chtějí je odstranit. Někdy se ale zase naopak stane, že k nám přijde klient, který chce liposukci, ale váží120 kilogramů. Proto ho pošleme na OB Kliniku, aby si nejprve vyřešil svou váhu, protože liposukce není zákrok, který by léčil obezitu, a on se pak třeba za dva roky, až zhubne, vrátí k nám.

Jak myslíte, že se bude plastická chirurgie vyvíjet do budoucna?

Myslím si, že poptávka po ní bude pořád veliká. Je to dáno tím, jak nás neustále bombardují média a jak je současná společnost nastavena na péči o vzhled. Lidé u nás jsou navíc bohatší, nabídka je široká a péče je dostupnější. Vidím to sám, zatímco dříve k nám chodili podnikatelé nebo manželky podnikatelů, tedy ta bohatší vrstva, dnes už je to střední nebo i nižší střední třída. Vznikla navíc celá řada klinik, které tyto zákroky nabízejí, takže služby jsou opravdu lehce dostupné. V čem však budou mít kliniky problém, bude v dostatku operatérů. Už dnes na řadě klinik neoperují plastičtí chirurgové, ale pouštějí se do toho i lékaři z jiných oborů, což je podle nás špatně. Bohužel tu však není moc, ať už ze strany České lékařské komory, nebo ministerstva zdravotnictví, která by jim to mohla zakázat. Je to tak jen na jejich vlastní zodpovědnost.

MUDr. Martin Skála

Plastický chirurg, který na klinice plastické chirurgie OB Care v Praze pracuje od roku 2013. Od roku 2004 působil na chirurgickém oddělení Nemocnice s poliklinikou Brandýs nad Labem/Stará Boleslav, odkud odešel na Kliniku plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Na klinice OB Care provádí celou škálu výkonů – od operace prsou přes liposukce až po operace víček. Klinika OB Care nabízí také zákroky pro muže a je úzce propojena s OB Klinikou, která se zaměřuje na léčbu obezity a přidružených metabolických onemocnění.