Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyzkoušeno: Botox do podpaží zabrání pocení na celý rok

7. července 2016 | 06:00

Existuje spousta možností, jak zmírnit nadměrné pocení. Od triků našich babiček po deodoranty a antiperspiranty. Nedávno jsem se doslechla, že zkusit můžete metody úplně nové, mezi něž patří aplikace botulotoxinu do podpaží. Tu jsem se rozhodla vyzkoušet. 

Nepotím se nijak extrémně, ale přiznávám, že když během dne očekávám stresovou situaci, nechávám upnutá šedá trička raději doma. Takže jsem na účinnost botoxových injekcí do podpaží byla pořádně zvědavá.

Samotná aplikace trvala jen několik minut. Doktorka mi nejprve potivou oblast očistila dezinfekcí a pak se vrhla na samotný zákrok. Do každého podpaží jsem dostala pár injekcí botulotoxinu, a než jsem se nadála, bylo rychle po všem. Samotná aplikace nebyla nic příjemného, ale rozhodně se těch pár minut bolesti dalo přežít. Výsledek stojí za to. Pokud se vám nedělá špatně z injekcí, můžete začít hned po zákroku zase fungovat.

Účinek nastoupil už do dvou dnů a od té doby nemám v podpaží ani kapku potu. Jsem zvědavá, jak dlouho na mě bude botulotoxin působit, ale rozhodně bych zákrok doporučila každému, kdo se kvůli pocení cítí nesvůj. Botox si můžete nechat vpíchnout kromě do podpaží i do dlaní nebo plosek nohou. Od nepříjemného potu budete mít až na rok klid a zákrok vás vyjde zhruba na sedm tisíc korun.

Co na to odborník?

"Botulotoxin je látka, která se vstříkne přímo do podpaží, kde paralyzuje potní žlázy, a pocení v této oblasti tak na nějaký čas zcela ustane," říká MUDr. Petra Samková z kliniky estetické medicíny Petra Clinic. Nemusíte se tedy bát, že by botox potní žlázy zcela odstranil, jen se na několik měsíců až rok potlačí jejich činnost v dané oblasti.

Samozřejmě se nemusíte bát, že by se pocení "přesunulo" do jiné oblasti, jako jsou třeba záda nebo nohy. "Vzhledem k tomu, že máme potní žlázy po celém těle, tak se pot přirozeně rozptýlí a vyloučí se kdekoliv jinde," dodává MUDr. Samková.

Autor: Natálie Hrdá
Diskuse ke článku
.
Související články