Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pleťové oleje nahrazují drahé krémy! Hodí se ale pro každou pleť?

22. března 2016 | 06:00

Pleťové oleje jsou v posledním roce v kosmetice naprostým hitem. Neobsahují totiž chemii, stačí jich troška, a co se hydratace a výživy týče, strčí do kapsy kdejaký pleťový krém. Musíte ale vědět, jak je používat.

Pleťové oleje jsou velmi populární. Není divu, mají totiž spoustu výhod. Můžete je používat místo denního i nočního krému, takže vám stačí jen jedna lahvička. Navíc se zpravidla hodí i jako náhrada očního krému, protože mají čistě přírodní složení a jsou mastné. Jsou hotovým balzámem i pro citlivou pokožku očního okolí.

Jak je používat?

Havlíkova přírodní apotéka Makový olej, 118 Kč, koupíte na www.havlikovaapoteka.cz
Autor: archiv firem
Pokud se pro ně rozhodnete, musíte dodržovat jednu hlavní zásadu: pleťový olej patří vždy na navlhčenou pleť. Olej sám o sobě totiž nemá hydratační vlastnosti, ale zato má jednu výbornou schopnost, a to uzamknout v pleti vlhkost, která na ní je. Máte tedy dvě možnosti:

Očištěnou pleť lehce navlhčit vodou a navlhčenýma rukama do ní vmasírovat nebo vklepat pár kapek pleťového oleje.

Na očištěnou pleť nanést například běžné pleťové sérum, to poté pomocí rozstřikovače s vodou – nebo s pleťovou vodou – lehce navlhčit a nanést na něj pár kapek pleťového oleje.

Jak si je vybrat?

Sáhněte vždy jen po takovém oleji, který je čistě přírodní. Čtěte složení! Některé firmy bohužel přírodní oleje míchají s minerálními oleji (vyrobenými z ropy) nebo silikony, a ty by vám na pleti mohly nadělat víc škody než užitku.

Zohledněte také svůj typ pleti a podle toho olej vybírejte:

L´Occitane Jemný pleťový olej Bambucké máslo, 895 Kč, koupíte na www.loccitane.cz nebo v prodejnách L´Occitane
Autor: archiv firem
Na suchou pleť volte bambucké máslo, jojobový, ricinový nebo avokádový olej. My jsme si oblíbily tento jemný pleťový olej: bambucké máslo od L´Occitane.

Pro zpomalení tvorby vrásek a hydrataci zralé pleti používejte arganový, rakytníkový, malinový nebo šípkový olej. My jsme si oblíbily malinový olej od značky Soaphoria.

Citlivou pokožku zklidní makový, mokřadkový a především pupalkový olej. My jsme si oblíbily bio pupalkový olej od české značky Saloos.

Kvůli problematické pleti se poohlédněte po čajovníkovém, hroznovém nebo makadamiovém oleji. My jsme si oblíbily hroznový olej z Havlíkovy přírodní apotéky.

Vyzkoušely jsme:

Saloos Extra bio šípkový olej, 158 Kč, koupíte na www.krasa.cz
Autor: archiv firem
Editorka Markéta (45 let):

Můj nejoblíbenější produkt za poslední možná desetiletí. Díky němu jsem totiž vlastně oleje objevila a oblíbila si je natolik, že na mé kosmetické poličce moc jiného nenajdete. Konečně mě nepálí obličej, a to ani kolem očí. Nebojte se, nebudete se cítit mastná jako koblížek, za chvíli se olej vstřebá. Šípkový navíc díky své barvě dodá pokožce efekt opálení. 

Kosmetická redaktorka Brigita (31 let):

Přestože už mi dávno není -náct, mám mastnou pleť se sklony k tvorbě pupínků. A protože na pleti nesnesu silikony, zkusit přírodní kosmetiku a s ní pleťové oleje se zdálo jako snadná volba. Na navlhčené pleti se rychle vstřebávají a krásně ji také hydratují, je tu ale jedno velké ALE. Pokud máte problematickou, dehydratovanou pleť, oleje si zamilujete a pupínky se výrazně zmírní. Pro opravdu mastnou pleť, kterou mám já, bohužel nejsou to pravé. Už hodinu po nanesení se má pleť leskla, mastila a líčení z ní doslova teklo dolů. Škoda.

Autor: Brigita Zemen