Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Epilace versus depilace: Kterou si vybrat?

Pro krásu se musí trpět. Nebo ne?
4. července 2013 | 08:00

Základní rozdíl je prostý. Depilace znamená odstranění té části chloupků, která je na povrchu kůže, epilace je je jejich vytrhávání i s kořínky. Nejrůznějších metod, jak mít ještě hladší pleť, je ale spousta. Vybraly jsme ty nejoblíbenější a daly dohromady jejich plusy a minusy!

Depilace žiletkou

"Takové to domácí holení" je asi nejrozšířenější způsob odstraňování chloupků, i když vydrží jen pár dní.

Výhody: Plusy této metody jsou nasnadě - je snadná, rychlá a nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Ideální na cesty i pro uspěchaná rána.

Nevýhody: Chloupky během několika dní dorostou. A znova. A znova... Kromě toho holení žiletkou některým ženám způsobuje nepříjemné vyrážky.

Náš tip: Když žiletku, tak kvalitní. Raději než do balíčku těch jednorázových investujte do holicího strojku s výměnnou hlavicí. My nedáme dopustit na strojek se zvlhčujícími pásky od značek Gillette Venus & Olay.

Holicí strojek, Gillette & Venus Olay, od 339 Kč.
Autor: archiv firmy

Kosmetická depilace

Ta má chemický základ a používají se při ní speciální pěny, gely nebo tělové krémy. Pokožka zůstane hladká až dva týdny.

Výhody: Je zcela bezbolestná. Přípravek stačí nanést, pár minut počkat a pak vše i s chloupky odstranit pomocí stěrky.

Nevýhody: Opatrnost je na místě, jde přeci jen o chemickou metodu. Přípravky mohou vyvolat alergickou reakci, takže se nehodí pro citlivou pleť ani pro oblast bikin.

Vytrhávání chloupků

Pinzetou to zvládnete sama doma, v salonu můžete vyzkoušet i epilaci pomocí speciální niti.

Výhody: Přesnost tady hraje prim, proto se hodí na menší plochy, jako je obočí, třísla nebo oblast pod nosem.

Nevýhody: Nohy si pinzetou nejspíš nevytrháte - toužíte-li po podobném efektu, musí přijít na řadu vosk nebo pasta.

Epilace cukrovou pastou

Je ideální pro fanynky přírodní kosmetiky, ale ocení ji každá žena, která nechce pro krásu (příliš) trpět. Chloupky zmizí na 2-3 týdny.

Levandulová epilační sada pro citlivou pokožku, Moom, www.krasa.cz, 550 Kč.
Autor: archiv firmy
Výhody: Je méně bolestivá a jemnější než epilace voskem, takže potěší všechny "citlivky". Ověřeno redakcí.

Nevýhody: Nabízí ji zatím poměrně málo salonů. Zkoušíte-li ji doma, bude vám možná chvíli trvat, než získáte grif.

Náš tip: Pasta od firmy Moom příjemně voní, dobře se s ní pracuje a je stoprocentně přírodní. Dostanete k ní i látkové proužky, které můžete používat roky. Ať žije ekologie!

Epilace voskem

Čím efektivnější, tím bolestivější. Výsledek ale stojí za to, pleť bude hladká i po měsíci, v případě dobrého provedení déle.

Výhody: Zvládnete ji i sama doma. Pokud marně sbíráte odvahu, můžete využít jednoho z mnoha salonů. Ceny jdou v posledních letech dolů...

Nevýhody: Ano, bolí to. Zejména při prvních pokusech si možná zakřičíte, ale každé další použití bude méně nepříjemné.

Použití epilátoru

I to je pro silné povahy, ale díky novým technologiím se stává víc a víc snesitelným. Navíc vám zajistí celé týdny s hladkou pokožkou.

Epilátor Silk-épil 7 SkinSpa, Braun, od 3 999 Kč.
Autor: archiv firmy

Výhody: Kdo si na něj zvykne, už nedá epilátor z ruky. Použití je snadné a pohodlné, výsledek perfektní, efekt dlouhodobý.

Nevýhody: Jestli občas vyjeknete bolestí i při trhání obočí, epilátor pro vás zpočátku bude spíš pekelný stroj. Trpělivost se ale vyplácí.

Náš tip: Novinka Silk-épil 7 SkinSpa od firmy Braun je nejspíš nejméně pekelný epilátor na trhu. V porovnání se staršími modely je to spíš andílek. A získá si vás i tím, že odstraňování chloupků kombinuje s tělovým peelingem.

Laserová epilace

Tahle revoluční metoda slibuje, že vás nechtěného "porostu" zbaví navždy. Cena za ošetření ovšem může přesáhnout i 10 000 Kč.

Výhody: Po návštěvě několika sezení zničí laser kořínky všech chloupků, a zařídí vám tak trvale hladkou pleť.

Nevýhody: Kromě vysoké ceny také fakt, že nezabírá u všech stejně. Výsledek bude zcela ideální, máte-li světlou pleť a tmavé chloupky.

Autor: Marie Barvínková