Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Horká novinka v kosmetice: CC krémy útočí!

13. června 2013 | 07:00

AA, BB, CC, DD. Ne, nevidíte dvojmo. Takhle nějak (zatím) vypadá abeceda krémů, které pro nás kosmetické firmy vytvořily. O prvních dvou už jste asi slyšeli. A co znamenají druhé dvě zkratky? My už to víme!

Všechno začalo u AA - starého dobrého Anti-Age. Tedy u krémů, které měly zpomalit produkci vrásek, vyhladit pleť, prostě potlačit všechny známky stárnutí. Ty už dnes patří k běžné výbavě, nějaký ten "protistárnoucí" krém má doma dokonce mnoho třicátnic.

Před dvěma lety přišel na řadu tzv. BB krém alias Beauty Balm, který je vlastně variací na starší tónovací krémy. Měl by plnit funkci hydratační a pečující, ale také krýt a sjednocovat. Tak trochu krém, trochu podkladová báze, trochu make-up.

CC krém, Max Factor, od 271 Kč.
Autor: archiv firmy

Sbíráme céčka

Ani to ale výrobcům kosmetiky nestačilo, a tak přišli s krémem, který si říká Colour Control nebo Colour Correction. Prostě CC. Jeho první verze se objevily ve východní Asii - právě tamní ženy prý produkty typu "dva a více v jednom" zbožňují -, ale brzy si je zamilovaly i Američanky a Evropanky.

Pomalu, ale jistě se zkratka CC objevuje i na našem trhu. K sehnání jsou zatím krémy od Max Factor, Clinique a Nib+Fab, na cestě jsou však i další. Ještě letos by k nám měly dorazit novinky třeba od značek Olay, Chanel či L'Oréal Paris.

CC krém Superdefense SPF 30, Clinique, 850 Kč.
Autor: archiv firmy
Vše v jednom

Co vlastně CC krém umí? Stejně jako "bébéčko" by měl hydratovat, vyživovat a ve většině případů i chránit před slunečním zářením. Podobně jako jeho předchůdce také supluje podkladovou bázi, make-up, případně rozjasňovač.

Jako bonus má ovšem funkci korektoru. Slibuje perfektní krytí pupínků, zesvětlení kruhů pod očima a projasnění tmavých míst. Kromě toho by měl přirozeně obashovat i anti-age složku. Dokáže si tak u českých žen vydobýt stejnou popularitu jako jeho táta BB? To se brzy uvidí.

Hlavně dynamicky

DD krém, Julep.
Autor: archiv firmy

Jestli vám CC připadá až podezřele multifunkční, pomalu se začněte připravovat na příchod krému se zkratkou DD - Dynamic Do-All. (Dynamický všeuměl? Zdá se, že nápady docházejí...)

Ten je zatím k dostání pouze u americké firmy Julep a má mít stejné vlastnosti jako CC. Ovšem ještě dotaženější. Doopravdy? Doufejme!

Autor: mab