Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Tip Simony Krainové: Chraňte vlasy před sluncem!

Fotografie
5. června 2010 | 15:15

Sluneční žár, UV paprsky dokážou hřívu pořádně zdevastovat. Vlasy ztrácí pružnost, jsou vyšisované a bez lesku. Zejména ty barvené. Prevence jejich kondice je tedy navýsost žádoucí. Jeden z fíglů, když je nejhůř, prozradila modelka Krainová.

Vlasy nepoškozují jen spalující paprsky, ale také písek pláže. Rozhodně chlorovaná voda bazénu či slané vlny moře.

Jak tedy všem škodlivým vlivům zabránit, eliminovat je na minimum? Ideální je prevence a zvýšená péče např. formou výživných a regentujících masek. Jsou na výběr ve velkém spektru v drogeriích a parfumeriích, vlasových studiích. Ideální je zeptat se kadeřníka, jaká maska je pro daný vlas žádoucí.

Jiné přípravky potřebují barvené účesy, rozdíl je i v péči o suché či mastné vlasy. Každopádně platí, že mořská voda by se měla z  hlavy po návratu vymýt; stejně jako z těla osprchovat. I když si ženy s mastnými či slabými vlasy leckdy libují, že jejich porost mořská sůl zesiluje a vysušuje.

Na pozoru by se měly mít především ty, jež vlas narušují chemickými barvivy, i když už zdaleka nejsou tak agresivní jako dřív. To samé platí pro trvalou. S oběma kadeřnickými procedurami by se mělo počkat až po dovolené.

Trik zkušené Simony

Známá Simona Krainová je pragmatická a modelingem vyškolená. Umí si v nouzi poradit. Ví, jak nutné se o sexy hřívu starat – zvlášť v případě odbarvených blondýn, jejichž pravé vlasy jsou zatížené uměle napletenými prameny. „Někdy se stane, že vám na pláži dojde vlasová kosmetika. Jste v místě, kde se nekoupí. Proto přece nebudete na slunce a moře rezignovat. Stačí si do vlasů vetřít opalovací mléko s UV faktorem. Potřebně je zvláční, zabrání vysoušení. Je to opravdu jednoduchý trik.“

Tradiční praktika bez chemie

V nouzi se vyplatí i doma připravený teplý zábal z extra panenského olivového oleje smíchaného se žloutkem. Nanáší se na umyté vlasy, které se zabalí do igelitu, zahřátého ručníku. Regenerační maska se nechá působit cca dvacet minut a poté se pečlivě vypáchne. Účinkuje i jako kondicionér.

Pamatujte, že

• Jsou tu šátky, kšiltovky a klobouky. Součást parády a ochrana před sluncem zároveň.

• Nabízí se gely, laky na vlasy a pěnová tužidla obsahující ochranné UV filtry.

• V prodeji jsou speciální přípravky, které nejen chrání, ale také regenerují. Různé emulze, spreje, vlasové masky, kúry nebo oleje, jež pomáhají udržet barvu a zároveň vlasy vyživí. • Během letního období je záhodno se barvit jen tónovacími šampony nebo pěnami.

• Vysoušení horkým vzduchem fénu by se mělo v létě omezit. Narušuje totiž strukturu vlasu. Lepší je nechat účes volně proschnout.

Autor: Františka Čížková, Alena Dušková