Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omládněte: Elixír mládí v injekcích

Zlata Adamovská čas od času pro svou krásu podstoupí podobný zákrok. Vypadá dokonale.
4. června 2010 | 13:36

Stárnout se nechce nikomu. Ale vráskám je možné skutečně nadlouho předejít. Existují tři způsoby, které to zvládnou. Chce to jen překonat strach z injekčních jehel.

Botox

O tzv. klobásovém jedu má většinou povědomí každá z nás. Většinou ve spojení s hvězdami, které si jeho pomocí pomáhají ke kráse. Ale stále více se pro něj rozhoduje i řada žen v mém okolí, včetně mě. Proč také ne, když za nepříliš vysokou částku můžete vrásky úplně vyhladit?

Jak působí?

Botulotoxin paralyzuje nervová zakončení svalů. Jinými slovy vám v partiích, kam se vpíchne, znehybní mimiku a vrásky vypne. Pokud máte ale vrásky příliš hluboké, už vám nepomůže. Řešením bude některý z injekčních implantátů (viz níže).

Pro koho se hodí?

Doktorka Jitka Chaloupecká z Laserového Centra Anděl, kde botulotoxin aplikují, říká, že není rozhodující věk, ale stav vrásek. Někdo je má už ve dvaceti, jiný zase mnohem později. Pokud se první mimické vrásky začnou „klubat“, je ideální čas začít je řešit.

Její slova potvrzuje i primářka kliniky DuoVize Lucie Valešová, která se rovněž specializuje na aplikace výplňových materiálů a botoxu. „Dříve jsem si myslela, že je dobré počkat až do chvíle, kdy bude pleť ve špatném stavu. Ale teď už vím, že je to přesně naopak. Je důležité začít včas, dokud nejsou známky stárnutí příliš rozsáhlé. Účelem by totiž nemělo být znehybnění obličeje tak, aby vypadal jako tvrdá maska, ale jen jemné ovlivnění mimiky, abychom dokázali zachovat přirozený vzhled a aby obličej vypadal odpočatě,“ vysvětluje.

Jak aplikace probíhá?

Místa, kde se vám začínají tvořit vrásky, se postupně napíchají tenkou inzulinovou stříkačkou. Záleží jen na vás, jaké partie si chcete nechat upravit. V mém případě doktorka Jitka Chaloupecká postupovala tak, že jsem se nejdřív co nejvíce zamračila, aby viděla, které části namáhám nejvíce. A do nich mi pak látku vpíchla. Samotná aplikace příliš nebolí, jen trochu štípe. V klidu ji vydržíte i bez umrtvení. Vpichy vám pak můžou lehce krvácet, někdy se objeví i drobné modřinky, ale v podstatě můžete jít ihned po zákroku v klidu do práce. Drobné nedostatky snadno zakryjete obyčejným make-upem.

Jak dlouho vydrží?

První vpíchnutí botoxu vyhladí vrásky přibližně na tři až čtyři měsíce. Následující aplikace vydrží mnohem déle. Obvykle se doporučuje jít na další zákrok přibližně za půl roku.

Uvidíte výsledek okamžitě?

Nebuďte ve stresu z toho, že druhý den na obličeji nenacházíte žádné změny. Jak mi vysvětlila Jitka Chaloupecká, látka pomalu a postupně oslabuje nervová zakončení svalů, proto jsou první výsledky viditelné do týdne, kompletní proměna se pak odehraje do čtrnácti dnů. Já jsem první rozdíly pozorovala za čtyři dny.

Čeho se musíte vyvarovat?

Nejméně čtyři hodiny po vpíchnutí botulotoxinu byste se neměla předklánět a lehat si. Následující dva dny se pak nedoporučují masáže obličeje ani žádná kosmetická ošetření.

Kam se botox aplikuje nejčastěji?

Na kořen nosu, čelo, vrásku mezi obočím, kolem očí, ale také na krk. Botox je i výbornou zbraní proti pocení.

Kolik to stojí?

Cena se liší na různých klinikách a je závislá na množství aplikované látky. Obvykle se pohybuje v rozmezí 1500 až 3000 Kč při vpichu na jedno místo.

Kam můžete zajít?

Laserové Centrum Anděl – www.lcandel.cz, tel.: 222 230 320
Oční klinika DuoVize – www.duovize.cz, tel.: 223 009 068

Meta Crill

Tento implantát, který má gelovitou strukturu, je u nás naprostou novinkou. V Brazílii se ale používá už řadu let, proto jsou jeho účinky dobře známé. Meta Crill je látka, která vyrovnává různé tělesné defekty a jizvy.

Jak se používá?

Stejně jako jiné materiály se i Meta Crill vpíchne tenkou injekční stříkačkou těsně pod kůži. Působí ale jinak než botulotoxin. Mimiku totiž nenarušuje a vrásku v podstatě „vypolštářkuje“. Proto účinek vidíte okamžitě, a navíc máte jistotu, že vám vydrží několik let. Doktorka Ivana Němečková, která působí v Centru krásy Bomton, je první, kdo začal tuto látku v Česku aplikovat. A Meta Crill si nemůže vychválit: „Tam, kam se vpíchne, zůstane. Necestuje v těle. Na rozdíl od botoxu, který se vstřebává a v krvi prochází všemi orgány. Navíc je velmi dobře snášený, protože v těle zkrátka nereaguje a v podstatě nepředstavuje pro organismus žádné riziko. Také jeho aplikace je snadná a rychlá a není pro ni nutné žádné znecitlivění.“

Kde se používá nejčastěji?

V Brazílii si získal oblibu zejména při tvarování zadečku. Jinak se s ním ale dají vyplnit tváře, horní ret, dolní čelist, hluboké vrásky na tvářích i rukou. Navíc se dá použít i na zvětšení prsou nebo třeba na úpravu nosu typu „skoba“.

Kolik stojí?

Jedna injekce vás vyjde asi na 15 000 Kč. Ale vzhledem k tomu, že vydrží několik let, je v podstatě nejlevnějším implantátem na trhu v poměru kvality a ceny.

Kam můžete zajít?

Centrum krásy Bomton – www.bomton.cz, tel.: 224 235 609

Kyselina hyaluronová

Je to látka, která se těší mezi odborníky na estetickou dermatologii největší oblibě. Také kyselina hyaluronová je výplňovým materiálem, což znamená, že vrásky dokáže vyhladit. A ani ona nemění, na rozdíl od botulotoxinu, mimiku. Velkou popularitu jí zajistil fakt, že její použití je nejen velmi účinné, ale také ji lidský organismus skvěle snáší.

Dokáže vás omladit?

I kyselina se aplikuje drobnými jehličkami na různá místa těla a obličeje a její účinek trvá přibližně rok. Častým dotazem podle primářky kliniky DuoVize, doktorky Lucie Valešové, je, zda se vrásky po vstřebání ještě neprohloubí. Nikoli, kůže se vrátí jen do stavu, v jakém byla před aplikací. „Omlazující efekt po vpíchnutí této látky je prý téměř zázračný a některé klientky jsou na proceduře doslova závislé,“ říká primářka.
Důležité je, že ani v tomto případě se nemusíte bát bolesti. Před aplikací se místo natře znecitlivujícím krémem.

Kde se používá nejčastěji?

Na vrásky v oblasti horního rtu, na zvětšení rtů, jemné i hluboké vrásky v obličeji, na krku i dekoltu, pro vyhlazení nosolícních rýh, pro pozvednutí povislých koutků, do oblasti pod oči.

Kolik stojí?

Ceny se pohybují od 5000 Kč a opět jsou závislé na množství použité látky.

Kam můžete zajít?

Oční klinika DuoVize – www.duovize.cz, tel.: 223 009 068
André klinika estetiky – www.andre-klinika.cz, tel.: 733 765 689

Autor: Alena Dušková, amp