Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zákeřné akné: Netrápí jen puberťáky...

Fotografie
2. června 2010 | 13:11

Když je pupínky posetá tvář dospívajícího, lidé to považují za normální. Lidově nazývané uhry však můžou ztrpčovat život a společensky handicapovat i dospělé lidi. Léčba akné není jednoduchá a neexistují na ni obecné recepty.

Co je akné?
Jde o kožní chorobu, asi nejčastější ze všech. Postihuje sice nejvíce dospívající lidi, ale přetrvávat může až do zralého věku. Často se sklony k rozsáhlejší akné dědí.

Projevy:

- zanícené pupínky, někdy s hnisavou „zátkou“
- zarudlé skvrny nebo abscesy
- černé tečky, které vznikají ucpáním mazových žláz
- rozšířené póry

Léčba:

*Lokální: na lehčí formy pomáhají léčivé a hojivé prostředky s obsahem alkoholu, bylinných výtažků (například tea tree, rakytník apod.) nebo zinku.

*Systémová: těžší akné se léčí antibiotiky, u žen často nasazením hormonální antikoncepce, dále léky na bázi retinoidů.

*Prevence: ta sice samotný problém neřeší, ale může výrazně omezit projevy choroby. Důležité je totiž bránit jejímu dalšímu šíření. Jak?
- hygienou a pravidelným čištěním pleti vhodnými přípravky (je dobré se poradit s dermatologem).
- omezením některých potravin a nápojů (alkoholu, kofeinu, příliš kořeněných jídel, cukrovinek, masa a uzenin), pobytem na čerstvém vzduchu a pitným režimem.

*Terapie laserem: tuto léčbu nehradí zdravotní pojišťovny. U řady lidí má však velmi dobré výsledky. Dermatologové ji naopak příliš nedoporučují lidem s citlivější pletí. Ceny za ošetření se v různých centrech liší, za ošetření na obličeji se platí až 10 tisíc korun.

Akné je většinou objevuje v pubertě, tedy u mladistvých. Poměrně často však trápí i dávno dospělé. V některých případech může přetrvávat i celé roky. „Myslela jsem si, že když skončí dospívání, pleť se mi vylepší. Trpěla jsem akné už od čtrnácti let a strašně jsem se styděla,“ líčí svoje problémy s pletí Magdalena Z. z Prahy a pokračuje: „Bohužel, pleť se mi nezlepšila ani později. Po porodu prvního syna vypadala snad ještě hůř než v šestnácti. Byla jsem z toho úplně hotová.“ Magdaleně pomohla nakonec až antikoncepce. Když ji kvůli touze po druhém dítěti vysadila, staré potíže se vrátily. „Teď beru prášky zase a pleť mám úplně čistou. Gynekoložka mi řekla, že za mé potíže můžou hormony, že jsem jedna z těch, které mají prostě smůlu,“ dodává paní Magda.

Hygiena je podstatná

Hormonální antikoncepce vylepší pleť mnoha ženám. Pánové to mají složitější. O to víc by měli při problémech s akné dbát na hygienu. „Pro některé muže to zní divně, ale každodenní důkladná očista pleti by pro ně měla být samozřejmostí. Znamená to dokonce aspoň jednou týdně čisticí masku, odstraňování mazu pleťovou vodou a vhodný je i nemastný krém,“ říká kosmetička Věra Stříšková ze salonu Orchidej spa. Podle jejích slov stále přibývá mužů, kteří chtějí vypadat co nejlépe a pravidelně docházejí na kosmetiku. Jsou mezi nimi i ti, které trápí pupínky dávno po pubertě. Mnozí ale nakonec skončí v péči kožního lékaře. „Existuje celá řada farmaceutických produktů na pleť, které akné v dospělosti zmírňují. Vždy však upozorňuji klienty, že společně s používáním kvalitní dermatologické kosmetiky je podstatná čistotnost, často i změna jídelníčku a omezení alkoholu,“ říká dermatolog Petr Vrána s tím, že zbavit se pupínků v dospělosti vyžaduje disciplínu a vůli chtít. „Kdo si myslí, že existuje zázračný lék, po kterém bude pleť rychle krásná, toho zklamu. Je to dlouhodobá terapie, která vyžaduje trpělivost.“

Laser ano, nebo ne?

Výsledky laserové terapie, která pomáhá zmírnit následky akné jsou většinou velmi dobré. Pacienti si laser pochvalují. Má to však háček: jde o léčbu, kterou zdravotní pojišťovny nehradí a ceny za ni jsou dost vysoké. „Když by mi nepomohla hormonální léčba, určitě bych do této terapie investovala. Nikdo si neumí představit to trápení, když si hned po ránu musíte mazat na obličej kila make-upu a zakrývat hnisavé pupínky,“ komentuje metodu paní Magdalena.

Někomu zaberou léky, jinému slunce

Přestože původ akné lékaři dokážou velmi přesně zjistit, každému postiženému při jejich léčbě zabere něco jiného. V tom je záludnost uhrů v dospělosti. Zatímco někomu stačí pobýt delší dobu na čerstvém vzduchu a slunci, jinému podobná „léčba“ potíže ještě zhorší. Proto rada na závěr zní: když vám už není -náct a trápí vás akné, řešte VŽDY problém raději s kožním lékařem.

Autor: Silvie Risová