Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh: Udusila jsem svého syna! Nesnesla jsem už jeho utrpení.

8. března 2014 | 06:00

Z tohoto příběhu mrazí. K šílenému rozhodnutí zoufalou matku ale dohnala obrovská láska. Heather Pratten už se víc nemohla dívat na trápení nevyléčitelně nemocného syna a tak se rozhodla ho vlastnoručně ukončit.

"Řekla jsem si, že "to" už musí skončit. Nemohla jsem se na jeho trápení už déle dívat. Přitiskla jsem mu polštář přes obličej. Když jsem se ho pak odendala, byl Nigel mrtvý," svěřila se teď Britka v pořadu televize ITV.

Heather Pratten svého syna, který trpěl Huntingtonovou chorobou, zadusila poté, co se sám pokusil o sebevraždu. Píchl si velkou dávku heroinu. Nikdy se totiž nemohl smířit s tím, že trpí nevyléčitelnou nemocí, která zabila i jeho otce Kennetha. Podle jejích slov se uzavíral před světem, odmítal komunikovat se svým okolím.

Takhle vypadá opravdová mateřská láska: Žena zadusila nevyléčitelně nemocného syna, aby se už netrápil.
Autor: reprofoto ITV

"Toho dne slavil své dvaačtyřicáté narozeniny. Přišel domů a nesl si pytlíček heroinu a injekční stříkačku. Poznala jsem, že to chce skoncovat," prozradila obětavá matka. Ta byla nejprve zatčena a obviněna z vraždy. Po pitvě ale soud uznal, že by Nigel zemřel i tak. Na předávkování drogou.

Od té doby Heather propaguje právo nevyléčitelně nemocných na důstojnou smrt. O asistovaných sebevraždách dokonce napsala knihu. A snaží se docílit změny v zákoně. Zatím však bezúspěšně.

Huntingtonova choroba je závažné a tragické onemocnění. Jeho podstatou je poškození některých nervových buněk v mozku, které začínají postupně odumírat. Nemoc se vyskytuje relativně vzácně, bohužel je však neléčitelná a po velkých útrapách včetně úplného rozpadu osobnosti vede ke smrti postiženého.

O asistované smrti napsala dokonce knihu.
Autor: reprofoto ITV