Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak poznáte, že je vaše dítě gay? Sexuolog radí, jak mu pomoci!

Odlišnou sexuální orinetaci stále lidé považují za tabu.
26. února 2014 | 14:00

Českou republikou zahýbal případ synovce moderátorky Ester Janečkové, který kvůli své homosexuální orientaci spáchal sebevraždu. Zeptali jsme se proto sexuologa, Prof. PhDr. Petr Weisse, Ph.D., jak se vlastně homosexuálové cítí, a jak se se svou odlišností mohou vyrovnat. Možná tento článek pomůže právě vám!

Myslíte si, že se vašemu chlapečkovi nebudou líbit holčičky, protože si ve třech letech hraje s panenkami? Nic to neznamená. Jaká je sexuální orientace vašeho potomka, zjistíte opravdu až v období kolem puberty, kdy dává najevo zájem o druhé pohlaví.

Homosexualita je i Česku, které patří spíše mezi tolerantnější země velké tabu. Co se vlastně honí hlavou dospívajícím, kteří zjistí, že jejich orientace je odlišná? A kde mohou vyhledat odbornou pomoc? Na to jsme se zeptali odborníka.

Jaké bývají první reakce homosexuálů, když zjistí, že jsou odlišní?

Většina homosexuálů svou odlišnou orientaci objeví v období dospívání, kdy je ústředním tématem vztah k opačnému pohlaví. Proto logicky přichází obavy z odlišnosti, později také strach ze svěření se rodině a svým blízkým.

Kde mohou homosexuálové vyhledat odbornou pomoc?

V dnešní pokročilé době je mnohem snažší se s odlišnou orientací vyrovnat. Ti, kteří se potřebují se svým problémem svěřit, mohou navštívit psychologa nebo sexuologa. Ani pacient, ani jeho rodina však nesmí doufat v to, že odborník orientaci dokáže změnit! Homosexualita je vrozená a celoživotní. Psycholog či sexuolog dokáže dotyčnému "pouze" pomoci vyrovnat se se skutečností.

Na otázky odpovídá sexuolog Prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D.
Autor: Michal Protivanský

Existuje ještě nějaký způsob, jak se se svou orientací smířit, kromě návštěvy odborníka?

Mnoho homosexuálů se dnes dokáže se svým zjištěním vyrovnat poměrně dobře. Vidím to i ve své ordinaci, kterou dříve navštěvovalo mnohem víc zoufalých mužů i žen, kteří měli kvůli své sexuální orientaci velké psychické problémy. Dnes mě navštíví zhruba dva do roka.

Poradíte homosexuálům, jak se nejlépe svěřit rodině?

Comingout (přiznání své orientace rodině, přátelům i známým) jako takový je velmi individuální záležitostí. Pokud homosexuál vyrůstal v xenofobní rodině, je pro něj přiznání velmi složité. Měl jsem pacienta, kterému bylo téměř čtyřicet let, ale rodiče o jeho sexuální orientaci nevěděli. Jeho otec prý na gaye reagoval slovy, že by je všechny pozabíjel. Ovšem tohle je extrém. Ve více případech má rodina pro odlišnou orinetaci svého potomka pochopení.