Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kulinární podfuky na děti aneb Jak jim dát zdravé jídlo

Naučte své děti jíst i zdravé jídlo
25. ledna 2014 | 10:00

Asi to znáte. Na hranolky, pizzu nebo hamburger jste je nikdy přemlouvat nemusely, tak proč dá tolik práce dostat do nich špenát, rybu nebo kousek ovoce?

Můj syn vyrostl na gumových medvídcích a i dnes, v jeho 12 letech je stravování velký boj. Tajně věřím na rady kamarádek, které tvrdí, že se to v pubertě otočí a on bude jako bezedný. Zatím po mě při každém podezřelém (pro nás zcela běžném a chutném) pokrmu, chce znát jeho podrobné složení. Zarytě zapírám cibuli, kapustu, brokolici a fazolky. Velký nátlak jsem vzdala. Sáhněme si totiž do svědomí, kolik z nás nemůže díky školní jídelně pozřít koprovku, špenátovou polévku nebo znojemskou?

Jak ale najít kompromis, aby se skóre neotočilo tak zásadně a jídlo se stalo radostí a ne starostí? Napsalo se o tom mnoho knih, ale žádné dítě se nevejde do tabulek. Pustila jsem moudré rady z hlavy a poprosila o zaručené tipy kamarádky.  A pokud máte nějaké vy, sem s nimi. Odborníkům na výživu se asi zježí vlasy, ale kdo má doma tři děti, které než by pozřely karbanátek, raději budou 3 dny hladovět, pro ty je každá rada zlatá.

jídlo
Autor: Shutterstock.com
Alena, 32 let, 1 syn
Zjistila jsem, že nejlépe funguje milosrdná lež. Králík s houbovou omáčkou by nikdy neprošel. Houby rozmixuji a pokrm přejmenuji na kuře s hnědou omáčkou. No a takhle to máme dost často. Někdy už těm názvům sama věřím:-)

Martina, 34 let, 2 dcery
Když holky vaří se mnou, vidí všechno, co se do jídla dává, kolik to dá práce a jak to nakonec hezky vypadá. Dny, kdy vaří se mnou, jedí téměř vše.

Petra, 38, 2 syny
Můj syn dostal k narozeninám poukaz na kurz vaření. Nikdy by mě nenapadlo, že dostanu do svých dětí jakoukoli rybu, natož sushi. Dnes ho syn připravuje pro celou rodinu a na facebooku se zapojuje do diskuzí o jídle.

Lucie, 32 let, 2 dcery
S první dcerou jsem to podcenila. Když jí něco nechutnalo, podruhé jsem to nezkoušela. S druhou dcerou jsem vytrvalejší. Občas jí tak trochu nechávám vyhladovět. Neoblíbené jídlo zkusím třikrát za sebou, než to úplně vzdám a rozhodně se stravuje pestřeji než první dcera.

Naučte své děti jíst i zdravé jídlo
Autor: Shutterstock.com
Klára, 29 let
Asi mám velké štěstí, ale naše děti jedí všechno. Asi to bude tím, že jsme s mužem gurmáni. U nás se zkrátka hoduje. Žili jsme nějakou dobu v Itálii. Jíme pestře, hodně chutí, malé porce a stolujeme dlouho.

Jana, 30 let, dcera a syn
Žádné triky ani rady jsem nezkoušela. Prostě jsem věřila, že se to změní. Že mají děti různá období, kdy jim něco chutná více, něco méně. Nepozorovala jsem, že by nějak neprospívaly, když měly období negace zeleniny nebo mléčných výrobků. Občas jim dopřeju i fastfood, aby neměly pocit, že jde o něco zakázaného.

Iveta, 30 let, 1 dcera
Máme na stole pořád talířek nakrájené zeliny i ovoce. Tepelně zpracovanou zeleninu do dcery nedostanu, ale při hraní si občas zobne aspoň tu syrovou, když ji má pořád pod nosem.

jídlo
Autor: Shutterstock.com
Pár tipů, jak dát dětem zdravé jídlo

Sušenky s ořechy a brusinkami

Budete potřebovat:
110 g másla
140 g třtinového cukru
1 lžíci javorového sirupu
1 vejce
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
30 g ořechů
50 g brusinek

Postup:
Máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, javorový sirup a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte nasekané ořechy a brusinky. Vytvořte váleček a zabalte ho do folie. Nechte ho 2 hodiny v chladu a pak nakrájejte na kolečka. Ty pak dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 20 minut při teplotě 170 °C.

jídlo
Autor: Shutterstock.com
Brokolicové pyré
(jako samostatný pokrm pro děti od 10 měsíců nebo příloha k masu pro větší)

Budete potřebovat:
200 g brambor
150 g brokolice
pár kapek olivového oleje
1 lžičku nasekané řeřichy

Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Zvlášť uvařte brokolici. Pak obě zeleniny v misce rozmixujte, přidejte pár kapek oleje, řeřichu a podle věku dítěte osolte.

jídlo
Autor: Shutterstock.com
Ovocné želé

Budete potřebovat:
120 ml ovocné šťávy
2 lžičky prášku agaru
1 lžičku cukru (podle sladkosti ovocné šťávy)

Postup:
Do rendlíku dejte 100 ml vody a přidejte 2 lžičky prášku agaru. Na mírném ohni vařte asi 5 minut, občas promíchejte. Pak smíchejte s ovocnou šťávou. Tekutinu rozlijte do tvořítek na led s různými tvary (srdíčka, kostky apod.) Želé nechte ztuhnout v lednici.

Autor: pil