Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Rychlé, levné a chutné: Nejlepší směsi na topinky. Vybere si masožrout i vegetarián

  • Stačí topinky potřít některou z prověřených směsí a královský pokrm se může podávat.
    25. ledna 2014 | 06:00

    I z "oschlého" chleba nebo veky můžete připravit skvělou večeři, na které si pochutná celá rodina. Stačí topinky potřít některou z prověřených směsí a královský pokrm se může podávat. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

  • Baskická pikantní směs

    Budete potřebovat:

    • 3 lžíce kvalitního oleje
    • 225 g hub nakrájených na plátky
    • 2 velké stroužky česneku, na jemné plátky nakrájeného
    • 1 lžíce mouky
    • 4 lžíce suchého sherry vína
    • 1/2 osmažené pálivé chili papričky, na drobno nakrájené (nebo víc podle chuti)
    • 250 ml dobrého hovězího vývaru
      sůl a pepř
    • 4 lžíce posekané petrželky
    • 1/2 bagety, nakrájené na 1,5cm plátky, nebo plátky selského žitného chleba
    • olivový olej

    Postup:
    Rozehřejte pánev na střední teplotě a přidejte 3 lžíce oleje. Nasypejte pokrájené houby, česnek a pomalu smažte cca 10 minut do měkka. Sem tam zamíchejte. Poprášte moukou a smažte další minutu. Přidejte sherry, papričku a duste další 3 minuty. Potom přidejte vývar a nepřikryté duste do zhoustnutí, asi 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti a vmíchejte petrželku. Mezi tím, pomocí štětce, potřít chleby olejem a ogrilovat je do zlatova. Směs navrstvěte na topinky. Podávejte horké.

  • Pikantní masová směs se žampiony

    Budete potřebovat:

    • 1 cibule
    • 100 g žampionů
    • 1 kapie
    • svazek tymiánu
    • 400 g mletého masa
    • 2 lžíce sojové omáčky
    • 2 lžíce kečupu
    • 3 stroužky česneku
    • sůl
    • mletý pepř
    • olej
    • 100 g strouhaného sýra

    Postup:
    Oloupanou cibuli nasekejte najemno, očištěné žampiony nakrájejte na plátky, kapii na nudličky, pórek na kolečka. Tymián operete a část odložte stranou, česnek utřete se solí. V pánvi zpěňte na rozehřátém oleji cibuli, přidejte mleté maso, které orestujte, ochuťte tymiánem, sojovou omáčkou, kečupem a poduste asi 15 minut podlité vodou nebo vývarem. Přidejte žampiony, česnek, zeleninu, sůl a duste. Masovou směs podávejte na topinkách, posypejte sýrem a zbytkem tymiánu.

  • Slaninová směs se špenátem

    Budete potřebovat:

    • 400 g anglické slaniny
    • 2 cibule
    • 10 listů špenátu
    • 6 stroužků česneku
    • pár kapek citronové šťávy
    • čerstvě drcený černý pepř
    • sůl

    Postup:
    Slaninu a cibuli nakrájejte na proužky. Do rozpálené pánve dejte slaninu, a jakmile pustí tuk, přidejte cibuli. Osmažte dorůžova a vložte špenátové listy a rozdrcený česnek. Osolte, opepřete, zlehka – dle chuti – zakapejte citronovou šťávou a poduste. Hotové topinky můžeme zlehka zasypat strouhaným parmezánem.

  • Avokádová s limetkou

    Budete potřebovat:

    • 2 menší avokáda
    • 1 stroužek česneku
    • hrstičku hladkolisté petržele
    • 2 lžíce limetové šťávy
    • sůl
    • pepř

    Postup:
    Avokádo vypeckujte, oloupejte a dužinu vidličkou důkladně rozmělněte. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a vmíchejte limetovou šťávu a nasekanou petržel. Podle chuti osolte a opepřete.

  • S olomouckými syrečky

    Budete potřebovat:

    • olomoucké syrečky
    • cibule
    • pálivá paprika
    • půl lžičky drceného kmínu
    • sůl
    • 0,5 l světlého piva
    • 3 lžíce plnotučné hořčice
    • lžička sardelové pasty

     

    Postup:
    K nakrájené cibuli přidejte syrečky a do jemna rozetřete. Přidáme ostatní ingredience a řádně promíchejte. Nakonec přilijte pivo a znovu dobře promíchejte. Nechte odležet přes noc.

  • Dýňový s česnekem

    Budete potřebovat:

    • 1 cibuli
    • půl dýně
    • 2 stroužky česneku
    • 5 lžic vody
    • sůl
    • mletý černý pepř
    • chilli
    • 2 lžíce másla

    Postup:
    Máslo rozehřejte v pánvi, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kostičky očištěné dýně a celé dva stroužky česneku. Podlijte trochou vody a nechte 10 minut pod pokličkou dusit. Směs potom dolaďte solí, pepřem, chilli a rozmixujte ji. Na topinky se hodí za tepla i za studena.

Klíčová slova:  recepty, směsi na topinky
Diskuse ke článku
.