Rychlé, levné a chutné: Nejlepší směsi na topinky. Vybere si masožrout i vegetarián
I z "oschlého" chleba nebo veky můžete připravit skvělou večeři, na které si pochutná celá rodina. Stačí topinky potřít některou z prověřených směsí a královský pokrm se může podávat. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Baskická pikantní směs
Budete potřebovat:
- 3 lžíce kvalitního oleje
- 225 g hub nakrájených na plátky
- 2 velké stroužky česneku, na jemné plátky nakrájeného
- 1 lžíce mouky
- 4 lžíce suchého sherry vína
- 1/2 osmažené pálivé chili papričky, na drobno nakrájené (nebo víc podle chuti)
- 250 ml dobrého hovězího vývaru
sůl a pepř - 4 lžíce posekané petrželky
- 1/2 bagety, nakrájené na 1,5cm plátky, nebo plátky selského žitného chleba
- olivový olej
Postup:
Rozehřejte pánev na střední teplotě a přidejte 3 lžíce oleje. Nasypejte pokrájené houby, česnek a pomalu smažte cca 10 minut do měkka. Sem tam zamíchejte. Poprášte moukou a smažte další minutu. Přidejte sherry, papričku a duste další 3 minuty. Potom přidejte vývar a nepřikryté duste do zhoustnutí, asi 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti a vmíchejte petrželku. Mezi tím, pomocí štětce, potřít chleby olejem a ogrilovat je do zlatova. Směs navrstvěte na topinky. Podávejte horké.Pikantní masová směs se žampiony
Budete potřebovat:
- 1 cibule
- 100 g žampionů
- 1 kapie
- svazek tymiánu
- 400 g mletého masa
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 3 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- olej
- 100 g strouhaného sýra
Postup:
Oloupanou cibuli nasekejte najemno, očištěné žampiony nakrájejte na plátky, kapii na nudličky, pórek na kolečka. Tymián operete a část odložte stranou, česnek utřete se solí. V pánvi zpěňte na rozehřátém oleji cibuli, přidejte mleté maso, které orestujte, ochuťte tymiánem, sojovou omáčkou, kečupem a poduste asi 15 minut podlité vodou nebo vývarem. Přidejte žampiony, česnek, zeleninu, sůl a duste. Masovou směs podávejte na topinkách, posypejte sýrem a zbytkem tymiánu.Slaninová směs se špenátem
Budete potřebovat:
- 400 g anglické slaniny
- 2 cibule
- 10 listů špenátu
- 6 stroužků česneku
- pár kapek citronové šťávy
- čerstvě drcený černý pepř
- sůl
Postup:
Slaninu a cibuli nakrájejte na proužky. Do rozpálené pánve dejte slaninu, a jakmile pustí tuk, přidejte cibuli. Osmažte dorůžova a vložte špenátové listy a rozdrcený česnek. Osolte, opepřete, zlehka – dle chuti – zakapejte citronovou šťávou a poduste. Hotové topinky můžeme zlehka zasypat strouhaným parmezánem.Avokádová s limetkou
Budete potřebovat:
- 2 menší avokáda
- 1 stroužek česneku
- hrstičku hladkolisté petržele
- 2 lžíce limetové šťávy
- sůl
- pepř
Postup:
Avokádo vypeckujte, oloupejte a dužinu vidličkou důkladně rozmělněte. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a vmíchejte limetovou šťávu a nasekanou petržel. Podle chuti osolte a opepřete.S olomouckými syrečky
Budete potřebovat:
- olomoucké syrečky
- cibule
- pálivá paprika
- půl lžičky drceného kmínu
- sůl
- 0,5 l světlého piva
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- lžička sardelové pasty
Postup:
K nakrájené cibuli přidejte syrečky a do jemna rozetřete. Přidáme ostatní ingredience a řádně promíchejte. Nakonec přilijte pivo a znovu dobře promíchejte. Nechte odležet přes noc.Dýňový s česnekem
Budete potřebovat:
- 1 cibuli
- půl dýně
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic vody
- sůl
- mletý černý pepř
- chilli
- 2 lžíce másla
Postup:
Máslo rozehřejte v pánvi, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kostičky očištěné dýně a celé dva stroužky česneku. Podlijte trochou vody a nechte 10 minut pod pokličkou dusit. Směs potom dolaďte solí, pepřem, chilli a rozmixujte ji. Na topinky se hodí za tepla i za studena.