Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kde se žije nejlíp rodinám s dětmi? V Hradci Králové a Hrušovanech!

Obce a města by bez ohledu na velikost měly udělat všechno pro to, aby se v nich rodinám žilo co nejlépe.
27. listopadu 2009 | 09:45

Dobře vybavené dětské hřiště, kvalitní škola či školka, velký výběr mimoškolních aktivit i pestré služby pro rodiny. Tohle všechno a mnohem víc, nabízejí svým obyvatelům města a obce, které byly vyhlášené jako Obce přátelské rodině.

Letos se oceňovalo v šesti kategoriích podle počtu obyvatel a vítězi jednotlivých kategorií se staly Hradec Králové, Hodonín, Tišnov, Police nad Metují, Lysice a malá obec Hrušovany, ležící na severu Čech.

Na dovolené jsme si s naší malou opravdu užili.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Celostátní soutěž s názvem Obec přátelská rodině každoročně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a Stálá komise pro rodinu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v spolupráci s Asociací center pro rodinu a Sítí mateřských center v ČR.

Záměrem pořadatelů je motivovat obce a města k podpoře rodin. "Cílem je vyvolat zájem o prorodinnou politiku. Obce a města by bez ohledu na velikost měly udělat všechno pro to, aby se v nich rodinám žilo co nejlépe," řekl ČTK ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, který ve středu osobně předal cenu zástupcům obcí.

Letos se do soutěže přihlásily dvě stovky měst a obcí. Komise vybrala do druhého kola 25 z nich, které členové hodnotícího týmu navštívili a podmínky pro rodiny v nich prozkoumali na místě. Hodnotili bezpečnost prostředí pro rodiny, zařízení a služby sloužící rodinám i podporu rodiny ze strany úřadů a obecní a městské koncepce rodinné politiky.

Pořadatelé ocenili peněžní částkou všechny obce, které se v každé kategorii umístily na prvních třech příčkách. Na projekty na podporu rodin mezi ně rozdělí částku sedm milionů korun. Například největší Hradec Králové má nárok na milion korun; vítězné Hrušovany v kategorii nejmenších obcí na 170.000 korun.

V Hrušovanech jim na lidech záleží

"Nemáme tady nejkrásnější hřiště, největší školku ani kulturní dům, s celou problematikou jsme se rozhodli vypořádat komplexně. Nejdůležitější pro nás je, že se tu lidé cítí dobře. A to je taky náš cíl.", řekl nám starosta Hrušovan Petr Šmíd.

A o tom, že se to panu starostovi i celému zastupitelstvu opravdu daří, svědčí nejen tituly "Obec přátelská rodině" a v létě získaný titul Vesnice roku Ústeckého kraje, ale i následující čísla: v roce 2001 měla obec 240 obyvatel, letos už jich bylo 490.

"Spokojenost našich obyvatel je pro nás důkazem, že svou práci děláme dobře. Důležitá je pro nás i bezpečnost dětí, na silnice jsme nechali přidělat zpomalovací retardéry, oplotili hřiště, která tu máme čtyři, nainstalovali jsme kamerový systém," pokračuje ve svem vyprávění Šmíd.

Lidé se sem stěhují i proto, že během posledních let tu postavili jedenasedmdesát nových bytů a rozšířili mateřskou školu. Každé nově narozené dítě dostane příspěvek 5000 Kč a obec dětem každoročně přispívá částkou ve výši 1500 Kč i na ozdravné pobyty.

"Rodina ale není jen o dětech, nezapomínáme proto ani na babičky a dědečky, kteří jsou také její nedílnou součástí. Při každém kulatém životním jubileu pořádáme pro seniory v místním hostinci posezení při dechovce, na kterém se sejde celé vesnice. Samozřejmostí pro oslavence je dárkový koš plný dobrot, který každého potěší."

V průběhu roku tu samozřejmě pořádají i různé společenské akce pro děti i dospělé, jako je přátelské posezení u pečeného selete, maškarní bál, pálení čarodějnic a spousty dalších. Podstatné je, aby se sousedé setkali a společně poseděli.

"Lidem je potřeba naslouchat, diskutovat s nimi a snažit se řešit jejich požadavky. Všechno se třeba nevyřeší hned, důležité je ale hledat kompromis," říká starosta.

A vše nasvědčuje tomu, že v této malé vísce na severu Čech, jsou lidé spokojeni a rodinám se tu žije opravdu dobře.

VÍTĚZNÉ OBCE A MĚSTA

I. kategorie (do 500 obyvatel)
1. Hrušovany u Chomutova
2. Chvalovice u Znojma
3. Josefov u Hodonína
čestné uznání - Babice u Olomouce

II. kategorie (501 - 2000 obyvatel)
1. Lysice u Boskovic
2. Kamýk nad Vltavou na Příbramsku
3. Zbraslav u Brna
čestné uznání - Boleradice u Břeclavi

III. kategorie (2001 - 5000 obyvatel)
1. Police nad Metují na Náchodsku
2. Český Dub na Liberecku
3. Nové Hrady na Orlickoústecku
čestné uznání - Bolatice, Nechanice

IV. kategorie (5001 - 10.000 obyvatel)
1. Tišnov u Brna
2. Nové Město nad Metují na Náchodsku
3. Dubí u Teplic

V. kategorie (10.001 - 50.000)
1. Hodonín
2. Litoměřice
3. Vsetín
čestné uznání - Chrudim

VI. kategorie (nad 50.000)
1. Hradec Králové
2. Most
3. Havířov
čestné uznání - městský obvod Ostrava Poruba

Autor: ČTK, lena