Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nepohyblivý Martínek (5): Na tříkolce od Blesku ujede až 5 km!

Maminka Pavla dělá všechno proto, aby ostatní děti Martínka vnímaly jako nomrálního kluka
11. září 2009 | 04:38

Martínek Němec (5), který se své mamince Pavle (34) narodil ve 27. týdnu těhotenství, má těžké postižení pohybového aparátu.

Nechodí, po kolenou uleze jen několik metrů. Na speciální tříkolce, kterou dostal od Blesku v rámci dlouhodobého a úspěšného projektu Srdce pro děti, ale ujede i pět kilometrů! Na tříkolku jste mu také přispěli i vy, čtenáři!

Martínek se narodil jako kilové miminko. První čtvrtrok života strávil v inkubátoru. Má poškozený zrak, především je ale postižen quadruparézou – nechodí a není schopen zvládnout jemné pohyby.

Nebýt tříkolky, byl by Martínek odkázaný na invalidní vozík. „Byli jsme teď na léčebném pobytu v Janských Lázních. Vozík jsme tam skoro nepotřebovali,“ pochvaluje si maminka tříkolku od Blesku.

Její snahou a přáním je udržovat Martínka v kolektivu zdravých dětí. „Nechci, aby ho znaly jen jako toho nemocného bratříčka staršího Fanouška (7), nebo aby se ho dokonce nějak bály.“

Pokud si děti hrají v místnosti, může si s nimi hrát i Martínek. „V tomhle věku ještě lezou při hře po kolenou skoro všichni,“ vysvětluje Pavla Němcová. Problém ale nastával, pokud si Martínkovi kamarádi chtěli hrát venku.

Blesk a Srdce pro děti proto Martínkovi vyšly vstříc. Za 9980 korun pro něj sehnaly u českého výrobce speciální tříkolku. „Dnes na ni sedne a kamkoliv si za dětmi zajede. Děkujeme!“ je šťastná Martinova maminka.

Autor: Michal Budík
Video se připravuje ...