Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blesk pomáhá: Tomášek (7) už chodí

14. března 2009 | 05:15

Vzpřímený a s úsměvem přes celou tvář se pomalými krůčky vydal z jednoho pokoje do druhého. To, co je pro ostatní děti normální, se stalo pro sedmiletého Tomáška z Ostravy tím největším zážitkem v životě. Trpí totiž kvadruspastickou formou dětské mozkové obrny.

A díky chodítku, které mu pořídil Blesk v rámci projektu Srdce pro děti, poprvé nepotřeboval pomoc mámy…

Tomášek Doubrava neskrýval obrovskou radost, když s pomocí chodítka dokázal poprvé vyrazit po bytě. Vzpřímený a s úsměvem přes celou tvář opatrně zkoušel první krůčky. Během hodiny se už ale dokázal s chodítkem i otáčet. Je to obrovská změna, velký posun v jeho životě.

Dosud se totiž pohyboval plazením nebo pomocí dětského odrážedla a na svět se díval jen ze země… Největší radost měl ale Tomášek venku. S rozzářenýma očima se snažil mámě i sestřičce Nele utéct.

"Už se nemůžu dočkat, až se oteplí a vysvitne sluníčko a půjdeme s Tomáškem na procházku do parku," těší se šťastná máma Jana.

Speciální chodítko Crocodile za 42 tisíc korun, které mu s pomocí občanského sdružení Život dětem vybral a zaplatil Blesk, pomáhá Tomáškovi také stabilizovat pánev a páteř.

"Tím, že nechodil, má strašně slabé nožky a ochablou svalovinu. Také oslabenou pánev a zborcenou páteř. V chodítku se ji učí správně držet," vysvětluje máma Jana.

S chodítkem je Tomášek samostatnější a svobodnější.

"Strašně mu usnadní život. Vezme si, co potřebuje, a dosáhne na věci, o které musel předtím žádat ostatní. Otevřely se mu nepoznané prostory," nadšeně vypráví maminka.

"Tyto pomůcky jsou pro těžce postižené děti v životě nepostradatelné. Pojišťovny ale hradí jen malé částky. Tomášek má teď větší naději naučit se sám chodit, protože v chodítku posílí celé tělo," neztrácí naději máma a dodává: "Jsme proto strašně vděčni všem, jímž nejsou lhostejné osudy dětí, které si procházejí tak krutými životními zkouškami."

Těžké záchvaty, neovládá jazyk

Tomášek trpí nejtěžší formou mozkové obrny. Její příčinou může podle lékařů být třeba chřipka v těhotenství. Chlapce provází ve spánku těžké epileptické záchvaty končící bezvědomím. Má ochrnutý i retní uzávěr a nedokáže ovládat jazyk. Neumí mluvit, žvýkat ani kousat jídlo.

Maminka opustila práci zdravotní sestry, protože Tomášek potřebuje její péči neustále. Je ale strašně snaživý a naučil se komunikovat přes dotykovou obrazovku počítače.

Autor: Ivana Žáková
Video se připravuje ...