Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průměrné alimenty jsou ani ne dva tisíce korun. Kolik dostáváte vy?

Průměrná výše alimentů v Česku nedosahuje ani dvou tisíc korun. Vychovat dítě přitom stojí miliony
7. října 2014 | 06:00

Více než třetina českých dětí vyrůstá v neúplných rodinách. Právě takové domácnosti jsou přitom nejčastěji ohroženy chudobou. Jedním z důvodů je to, že druhý rodič platí malé alimenty, případně je posílá nepravidelně nebo vůbec. Dostat je z něj je často nemožné. Chceme se tomuto tématu věnovat podrobněji, a proto nás zajímají vaše zkušenosti. Budeme rádi, když nám je napíšete. A ještě něco, zkuste se vyhnout slovu samoživitelka. Je totiž nesmysl. 

Je možná trochu genderově nekorektní cílit tento článek především na ženy. Ale statistika mluví jasně: naprostou většinu neúplných rodin tvoří matky s dětmi. Otců, kteří by měli děti ve své péči, je minimum. A není to proto, že by existovaly desetitisíce mužů, kteří by děti do své péče chtěli a soud jim to odepřel. 

Samozřejmě, může se stát, že někde se soudce přikloní k tomu, že svěří dítě do péče matky, ačkoli o něj otec stál také. Budeme psát i o takových příbězích, stejně jako víme o tom, že někdy to ženy se svými požadavky přehánějí. 

Bohužel je však mnohem více otců, kteří o děti nijak neusilovali, snaží se je ošidit (což pro sebe omlouvají tím, že přece nebudou posílat své bývalé ženě) a pro matky je těžké nebo skoro nemožné z nich peníze dostat. A proto se v našich článcích chceme v prvé řadě věnovat alimentům, jejich výši a vymáhání. 

Jak jste na tom vy? 

Autor: Shutterstock.com
Přesně to vlastně nikdo neví, ale udává se, že průměrná výše alimentů na jedno dítě činí něco kolem sedmnácti osmnácti set korun. Nejčastěji pak soudy určují výživné někde kolem dvou tří tisíc korun na dítě měsíčně. 

Pokud tuto sumu rodič platí, je to lepší než drátem do oka, ale že by to byla půlka toho, na kolik dítě včetně nákladů na bydlení či dopravu vyjde? 

Ani náhodou, protože vychovat, krmit, šatit, vzdělávat a všelijak rozvíjet dítě od narození do doby, než se začne živit samo, vyjde nejméně na milion a půl, spíše však na dva až tři miliony korun. I tohle jsou tvrdá data ze statistik. 

Zajímá nás, jaké jsou vaše zkušenosti. Budeme rádi, když se ozvete na mail radka.wallerova@cncenter.cz

Pište nám třeba to, jak velké dostáváte alimenty a zda se můžete se spolehnout na jejich placení? Zda peníze stačí na potřeby vašich dětí. Anebo vám druhý rodič neplatí a vy z něj zkoušíte peníze dostat? Ozvat se mohou samozřejmě nejen matky, ale i otcové. 

Zapomeňte na slovo samoživitelka

Autor: Shutterstock.com
Mimochodem, jak se vám líbí slovo, kterým se označuje žena starající se o děti. Tedy "samoživitelka". 

Radím vám, nepoužívejte ho, I když se rodiče rozejdou nebo rozvedou, dítě stále má dva rodiče a matka tak není a nemá být žádnou samoživitelkou. Živit a vlastně i vychovávat dítě mají nadále oba dva rodiče. Tečka.