Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Podvodníci: Předstírají děti pláč už v kojeneckém věku?

Finguje vaše dítě pláč?
6. února 2014 | 12:20

Myslíte si, že vaše dítě sem tam zapláče jen proto, abyste si jej všimli? Máte pravdu! Podle studie Tokijské University dokáží malé děti skvěle předvádět pláč tehdy, když potřebují.

Zdá se vám, že zatímco vaše první dítko bylo doslova svaté, to druhé brečí až příliš často? Možná to na vás hraje. Děti v kojeneckém věku upozorňují pláčem na to, že je něco trápí nebo bolí, ale podle vědců z Tokijské University, kteří celých 6 měsíců zkoumali dva kojence, dokáží plakat i jen tak, když chtějí, abyste si jich všímali a to zvláště tehdy, mají-li starší sourozence.

Plačící dítě
Autor: Shutterstock.com
„Jeden z kojenců plakal záměrně, aby upoutal pozornost matky. Jakmile k němu přišla, začal se smát. Pokud jsou děti díky falešnému pláči úspěšné a přitahují pozornost rodičů, značně to přispívá k jejich emocionálnímu vývoji,“ říká doktor Nakayama a dodává, že děti, které jsou schopné úspěšně předstírat, dokáží v pozdějším věku lépe komunikovat. Výzkum sice prokázal, že děti sem tam podvádějí, ale v průměru jen ve 2% ze všech případů pláče.