Dostat do mého syna jakékoli jídlo, kromě gumových medvídků a skořicových sušenek, je skoro nadlidský úkol. Vyzkoušela jsem už různé fígle, vydírání a v neposlední řadě, na což nejsem hrdá, i nějaké ty hysterické výstupy.
Malý rozumbrada
Problémy dětí s jídlem zná snad každá matka.
Autor: profimedia.cz
Když už si náhodou nějaký pokrm oblíbil, potřeboval vědět přesné složení surovin. Hlavně to nesmí obsahovat žádnou cibuli, zelí, divné maso a tak podobně.
S výčtem toho, co odmítá jíst bych mohla pokračovat až do pozítří. Umíte si představit, jaké utrpení působí své matce - kulinární redaktorce?
Všechny tyhle trable však přinesly i svoje ovoce. Zjistila jsem, že když se do vaření zapojí i on sám, skvěle si pochutná. Má potřebný přehled o surovinách a navíc si připadá velmi důležitý.
Pan šéfkuchař
Pusťte děti do kuchyně. Zabavíte je a ještě se vyhnete vaření.
Autor: shutterstock.com
Nedávno k nám přišla na návštěvu kamarádka a já ještě nebyla doma. Malý gentleman pro ni za dobu mojí nepřítomnosti vykouzlil salát Caprese. Tato historka se velmi rychle rozšířila a můj syn je dost žádaným ženichem pro dcery mých kamarádek. A já mohu někdy večer (není to tedy moc často) hodit nohy na stůl.
Důležité je prostě uvědomit si, že děti vaření zvládnou. Jen je k tomu musíme pustit.
Caprése
Na Caprese budete potřebovat: 4 rajčata, 200g mozzarelly, čerstvou bazalku, lžíci olivového oleje, lžičku balsamica, křupavou bagetu. Rajče i sýr nakrájejte na plátky a střídavě klaďte na talířky. Přidejte lístky čerstvé bazalky. Vše zakapejte olivovým olejem a balsamikem. Podávejte jako samostatný salát nebo s křupavou bagetou.
Autor: shutterstock.com
Budete potřebovat:
- 4 rajčata
- 200 g mozzarelly
- lístky bazalky
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžičku balsamica
- 1 křupavou bagetu
Rajče i sýr nakrájejte na plátky a střídavě klaďte na talířky. Přidejte lístky čerstvé bazalky. Vše zakapejte olivovým olejem a balsamikem. Podávejte jako samostatný salát nebo s křupavou bagetou.
Salát s tuňákem
Na salát s tuňákem budete potřebovat: 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji, listy ledového salátu, 2 rajčata, 1 žlutou papriku, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 malý pórek, 2 lžíce majonézy, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř, půl lžičky cukru. Listy salátu natrhejte na kousky, zbytek zeleniny nakrájejte na středně velké kousky. Vše promíchejte ve velké míse s olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem. Rozdělte na talířky nebo do větších misek. Navrch salátu dejte tuňáka, měsíčky vajec a kopeček majonézy smíchané se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Podávejte s pečivem.
Autor: shutterstock.com
Budete potřebovat:
- 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji
- listy ledového salátu
- 2 rajčata
- 1 žlutou papriku
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 1 malý pórek
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíci zakysané smetany
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžičku citronové šťávy
- sůl, pepř
- půl lžičky cukru
Listy salátu natrhejte na kousky, zbytek zeleniny nakrájejte na středně velké kousky. Vše promíchejte ve velké míse s olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem. Rozdělte na talířky nebo do větších misek. Navrch salátu dejte tuňáka, měsíčky vajec a kopeček majonézy smíchané se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Podávejte s pečivem.
Vafle s ovocem a šlehačkou
Na přípravu vaflí budete potřebovat: 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky mléka, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžíci cukru, 3 lžičky oleje, špetku soli. Ve velké míse smíchejte sypké přísady a pomalu přidávejte mléko, vejce a olej. Upečené vafle z vaflovače zdobte podle chuti ovocem a šlehačkou. Skvěle chutnají i s nutelou
Autor: shutterstock.com
Budete potřebovat
- 4 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíci cukru
- 3 lžičky oleje
- špetku soli
Ve velké míse smíchejte sypké přísady a pomalu přidávejte mléko, vejce a olej. Upečené vafle z vaflovače zdobte podle chuti ovocem a šlehačkou. Skvěle chutnají i s nutelou. Vafle "co dům dal" nabídnou někdy neuvěřitelné chuťové zážitky. Kuchyň bude sice vypadat jako po boji, ale stojí to za to!