Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaký jste typ matky: Generál nebo alternativní

Maminka je pro dítě tou nejdůležitější.
26. července 2013 | 06:00

Každá matka je jiná, ale přeci jen je lze seřadit do několika skupin. Některé typy své děti doslova dusí, jiné jim nechávají volnost. Poznáte v nich sami sebe?

Maminka maminková

Tento typ matek dělá všechno z čisté a nezištné lásky. Netouží po kariéře, její život naplňuje rodina. Jejím hlavním cílem je pečovat o ni, udržovat rodinné hnízdo a dopřávat svým blízkým vše, co potřebují a po čem touží. Vždycky vám poradí a bude na vaší straně, když nebude vědět, jak vám pomoci, její radou bude „Udělej to, co tě učiní šťastnou“.

Maminka
Autor: Shutterstock.com
Opičí matka

Jsou milující, ale své děti někdy doslova dusí péčí, kterou jim dávají. Opičí matky mají vždy všechno připraveno, donesou dítěti snídani do postele, připraví oběd a večeři donesou klidně do parku, kde je s kamarády. Nikdy nenechají své děti nic dělat, nic vyřizovat a jakmile je nějaký zádrhel, jako lvice se za své ratolesti bijí. Jenže často jsou svou láskou tak zaslepené, že nepoznají, že z jejich dětí vyrůstají vandalové a nedospělé existence nebo je naopak děti raději opustí, než aby se nechaly zadusit.

Matka generál

Takové matky mají v rodinách hlavní a poslední slovo. Muži jsou pro ně často méněcenní, syny nevyjímaje. Svým ratolestem organizují život do nejmenšího detailu a stejně tak naplánovaný jej má i manžel. Generálkám jde hlavně o udržení „moci“ nad životy ostatních.

...
Autor: Shutterstock
Alternativní matka

Tyhle matky mají většinou vše tzv. na háku. Dětem připraví rozmanité a na zážitky bohaté dětství, kdy si mohou vyzkoušet v podstatě všechno, co chtějí. Takové jsou ale jen zdravě alternativní matky. Na rozdíl od nich jsou ty zanícené často svými dětmi nenáviděné. Jsou to totiž právě ony, kdo jim na školní výlet dává salát z obilných klíčků místo řízků a nutí nosit bio bavlněné hábity namísto stylových triček jako mají ostatní. Děti příliš a za každou cenu alternativních matek, jsou často odstrkované z kolektivu a nešťastné, že nemohou dělat to, co ostatní.

Vystíhovaná matka

Některé ženy jsou na své děti tak opatrné, že jsou vystrašené i když jde o přestávce přes školní chodbu. Trpí totiž až ochromujícím strachem, že nedělají pro své dítko dostatečně. Následkem toho jsou tak opatrné, dítěti nic nedovolí, až se z toho stávají neurotické a nervově labilní. Často nevědí co mají dělat a nechávají rozhodovat dítě, pro které je ale taková věc celkem frustrující.

Maminka
Autor: Shutterstock.com
Odtažitá matka

Tyhle matky ke svým dětem nemohou najít tu pravou cestu. Jsou kariéristkami, moderními ženami s vkusem, které chtějí mít dítě dokonalost samu. Nutí je chodit na angličtinu, balet i do kroužku chemie, jen aby nemělo ani jednu volnou chvíli na lumpárny. Vyžadují samé jedničky a za dvojky trestají, protože s takovými známkami se nemohou před kolegyněmi chlubit. U večeře nutí ratolest sedět vzpřímeně s ubrouskem na klíně a 30x přežvýkat sousto, protože jedině tak a zdravou stravou si udrží perfektní figuru. Vychovávají tak perfekcionalismy bez citu a fantazie, kteří se pořádně nedokáží zařadit do kolektivu.