Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mluvte s dětmi o sexu už od malička! Je to přirozené a důlěžité

Mluvte se svými dětmi o sexu! Stejně se tomu, dřív nebo později, nevyhnete
25. července 2012 | 06:06

Každý rodič se snaží dělat pro své děti to nejlepší. Doprovázíme a podporujeme je ve všech důležitých momentech života. Jednoho dne však přijde ona očekávaná, a tak trochu obávaná, chvíle, kdy se děti začnou ptát na sexuální život.

Toto téma se dotýká každého rodiče bez výjimky. Jsme vystaveni mnohým otázkám a situacím, které pro nás nemusí být vždy příjemné. Jak nejlépe projít s dítětem období dospívání a nabídnout mu diskrétně, citlivě a účinně praktické rady a informace? V první řadě musíme začít u sebe a uvědomit si, jak moc jsme jako rodiče schopni o sexu s dětmi hovořit a co vše a jakou formou jim chceme říci.

Internet zkresluje

"Rodiče někdy nejsou zvyklí o tak intimních věcech hovořit. Mnohdy mají podobnou zkušenost z vlastního dětství, kdy s nimi o sexu nikdo nemluvil, a toto téma bylo v rodině tabu. Musíme si však uvědomit, že se týká každého dítěte a každé dítě se o svou sexualitu přirozeně zajímá,“ říká psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová a dodává: „V době internetu není pro děti těžké se dostat k informacím a ne vždy v podobě, kterou bychom chtěli. Proto je lepší, když se děti včas dozví co nejvíce informací od rodičů či z důvěryhodných zdrojů.“

Zapomeňte na mýty!

Mezi rodiči je bohužel i v této oblasti rozšířena celá řada mýtů. Například, že sex je pouze pohlavní styk, čím dříve se dítě dozví o sexu, tím dříve zahájí vlastní sexuální život, nebo že nebudeme-li s dětmi o sexu mluvit, tak jej nebudou zkoušet. Tyto mýty mohou výrazně ovlivnit náš přístup a zkomplikovat debatu s dítětem o sexu.

Pro lepší orientaci, co vlastně dětem důležitého říci, nabízíme několik rad:
• O sexu mluvte se svým dítětem stejným způsobem, jako mluvíte o jiných oblastech života. Využijte své zkušenosti se způsobem komunikace, který se vaší rodině osvědčil, a hovořte s dítětem otevřeně.
• Pracujte s dítětem na vzájemné důvěře a otevírejte prostor pro bezpečnou komunikaci tím, že budete respektovat jeho soukromí a potřeby.
• Sexuální vývoj dítěte prochází několika fázemi a nelze před ním zavírat oči a dělat, že se vašeho dítěte netýká. O svou sexualitu se zajímají již malé děti, aniž by to znamenalo cokoli škodlivého. Naopak, je to normální a přirozené.

dítě, matka
Autor: Profimedia.cz

• Co nejdříve s dítětem mluvte o jeho intimitě, o hranicích, které by měli ostatní dospělí respektovat. Konkrétně například, že cizí dospělí nemají dítěti sahat na intimní místa a dělat cokoli, co se mu nelíbí.
• Sex není jen pohlavní styk, ale patří k němu postupné objevování intimity a rozkoše. K sexu patří také různé praktiky, které bude vaše dítě zkoušet!
• Respektujte sexuální potřeby vašeho dítěte, jsou přirozené a patří k normálnímu a přirozenému vývoji.
• Nikdy se dítěti nesmějte a nepodceňujte jeho prožívání prvních lásek a vážných vztahů. Nalomíte tak jeho důvěru k vám.
• Posilujte v dítěti odpovědnost za vlastní sexuální život. Nabízejte mu dostupné antikoncepční a preventivní prostředky (kondom, hormonální antikoncepci ve spolupráci s lékařem, očkování proti rakovině děložního čípku apod.)
• Není podstatné, kdy dítě se sexem začne (musí však respektovat zákonnou hranici), ale jakým způsobem.
• Pokud se sami na rozhovor s dítětem necítíte, bez obav požádejte odborníky o pomoc (učitele, psychology, lékaře apod.).

Autor: ema