Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kojily jste alespoň 6 měsíců? Budete dlouhodobě štíhlejší!

Kojte svoje miminko. Čím déle, tím lépe!
19. července 2012 | 15:08

Nevíte, proč se stále nemůžete vy, nebo vaše kamarádka poprat s poporodními kily? A jak dlouho jste kojily? Podle nejnovějších průzkumů totiž právě kojení může být příčinou toho proč nemůžete kila shodit!


Nové průzkumy dokázaly, že u žen, které svoje dítě kojí déle jak šest měsíců, je daleko méně pravděpodobné, že by se kdy v budoucnu potýkaly s obezitou.

Je to prý tím, že každým kojením, žena přijde cca o 0,5 kilo své váhy (úbytek váhy záleží na její počáteční hmotnosti a výšce). A jak se na tento výzkum přišlo?
Doktoři a porodní asistentky zaznamenávají nárůst žen, které při mateřství přiberou a po porodu nemohou nabytá kila žádným způsobem shodit. Problém je tedy možná i v tom, že „moderní“ žena odmítá kojit, anebo dítě podstaví příliš brzo.

Jako cvičení

Nejnovější studie, která zahrnuje více než 740 000 žen, poskytuje přesvědčivý důkaz, že by dlouhodobější kojení mohlo pomoci zvrátit problémy s poporodními kily.  Kojení totiž spotřebovává velké množství energie a odborníci už dříve vypočítali, že se touto „činností“ spálí v přepočtu 500 kalorií denně. To je v podstatě stejně jako půlka lekce pilates, nebo jógy.

Doktorka Kirsty Bobrow z Oxfordské univerzity říká: „Víme, že kojení je ten nejlepší způsob pro děti, a tato studie jen přispívá k tomu, že je dobré nejen pro děti, ale i pro jejich maminky. A to i 30 let po porodu! Měly by být informovány všechny, i ty nastávající. Mohlo by je to totiž ovlivnit při rozhodování, jak budou svoje miminko živit.“

matka
Autor: Profimedia.cz

Zachrání i život

Vědci také upozorňují na to, že kojení může pomoci zabránit tisícům úmrtí, od obezity až po rakovinu, srdeční problémy a cukrovku. „Těhotné ženy by si měly být vědomi těchto výhod, které jim kojení poskytuje,“ říká doktorka Bobrow.

Podle posledních údajů z ministerstva zdravotnictví, téměř tři čtvrtiny maminek, odmítají kojit svoje děti.

Kojte dlouho!

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby ženy kojily po dobu nejméně šesti měsíců, ale mnoho z nich nekojí vůbec, nebo miminko odstaví dříve. Údajně je jim tato forma výživy nepříjemná, nebo se obávají, že
se děti stanou na mléce závislí a řídí se metodou: "Čím dříve, tím lépe!"

Autor: ema