Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 rad: Jak na to, aby dítě nebolelo bříško

29. listopadu 2011 | 15:32

Jak pomoct miminku, když pláče kvůli bolestem bříška? To řeší každá čerstvá maminka. Tady jsou babské i vědecky ověřené rady, které zaručeně pomohou.

Znají to všichni rodiče, ale i my ostatní, když se třeba v tramvaji či autobuse ozve se bolestivý pláč dítěte, které evidentně trpí. A s ním trpí i všichni kolem.

Problém je většinou nasnadě  - bolest bříška. Jak tyto malé, ale bolestivé problémy zmírnit?

Máme pro vás deset ověřených rad:

1. Masáž
Jemná masáž ve směru hodinových ručiček podpoří pohyby střev a pomůže uvolnit větry. Na trhu jsou speciální gely, které masáž usnadní.

2. Čaj
Osvědčený je fenyklový čaj, který mohou pít kojící maminka i děťátko.

Bolí ho bříško, proto pláče.
Autor: profimedia.cz
3. Nahřát bříško
Ideální je bříško nahřívat pomocí pleny nebo sáčku s třešňovými peckami, který se dá koupit ve specializovaných obchodech.

4. Cvičení nožičkami

Na uvolnění plynů je dobré děťátku tisknout několikrát za sebou nožičky k tělu.  

5. Krmit na dvakrát
Plynatost částečně vzniká i díky hltavém cucání miminka. Je proto dobré krmit dítě na dvakrát, aby spolklo co nejméně vzduchu.

6. Odříhnutí
Po každém krmení dejte dítě odříhnout, abyste minimalizovali vznik plynů, kterou jsou již v žaludku.

7. Poloha na tygříka
Položte si dítě bříškem na ruku tak, abyste jeho hlavička byla v dlani a nožičky kolem lokte. V této poloze dítě noste nebo kolíbejte.

Takto miminku snadno ulevíte od bolení bříška.
Autor: profimedia.cz

8. Houpání na míči
Nošení na rukou připomíná děťátku matčinu dělohu a známé pohyby ho uklidňují. Stejně uklidňující je například i mírně pohupování na velkém míči.

9. Rektální trubička
Jedna z metod, kterou používali už generace před námi. Rektální trubičku namažte, vsuňte dítěti do konečníku a pomocí mírného a velmi opatrného kroužení pomalu vsouvejte maximálně do 4/5 délky. Při jakémkoliv odporu se nesnažte trubku vtlačovat dále, zůstaňte na místě a jen mírně jí pohybujte. Ovšem po třetím měsíci věku dítěte by se tato metoda měla používat opravdu jen výjimečně.

10. Probiotika
Laktobacily pomáhají osidlovat trávicí trakt novorozence. Nejvhodnější jsou bakterie Lactobacillus reuteri Protectis, které jsou tělu zcela přirozené a vytváří v trávicím traktu přátelské prostředí. Nejjednodušším způsobem jak probiotika malým dětem podávat, jsou probiotické kapky.

Autor: lesk.sk, Kbak